Еволюція чинних міжнародних механізмів визнання іноземних освітніх кваліфікацій - Пугач, Андрій Миколайович; Pugach, Andriy; Радіонова, Тетяна Олександрівна; Radionova, Tetiana (Міжнародний гуманітарно-педагогічний інститут "БЕЙТ ХАНА", 2018)
Актуальність даної публікації обумовлено необхідністю удосконалення процедури визнання і розробкою ефективних механізмів визнання іноземних документів про освіту в умовах модернізації української системи освіти. У статті визначено загальну класифікацію міжнародної нормативно-правової бази визнання іноземних освітніх кваліфікацій, розглянуто механізм визнання іноземних освітніх кваліфікацій, розроблений ЮНЕСКО (1968-1993 рр.), з обґрунтуванням пріоритету визнання над еквівалентністю, та також механізм, розроблений Радою Європи (1953-1993 рр.); ознайомлено з конвенціями Ради Європи і доповнюючими їх правовими актами, проаналізовано наслідків приєднання до цих правових актів України для визнання українських документів про освіту за кордоном. The topicality of the paper is conditioned by the need of improvement the recognition procedure and the developing the effective mechanisms of foreign degree certificates recognition under the conditions of the modernization of the Ukrainian educational system. The article defines the general classification of the international regulatory and legal framework of foreign educational qualifications recognition, the mechanism of foreign degree certificates recognition developed by UNESCO (1968-1993) is considered, with the explanation of priority of recognition over the equivalence and also the mechanism developed by Council of Europe (1953 – 1993), it is acquainted with the conventions of the Council of Europe and with the legal acts, the consequences of the accession of Ukraine to these legal acts for the recognition Ukrainian degree certificates abroad are analyzed.
The evolution of existing international mechanisms for foreign educational qualifications recognition
Keywords: механізм визнання; mechanisms of recognition; освітня кваліфікація; educational degree; конвенція; convention; Рада Європи; Council of Europe