Концептуалізація морально-етичних цінностей у професійному спілкуванні - Стасюк, Тетяна Валеріївна; Stasiuk, Tetyana (Міжнародний гуманітарний університет, 2024)
Стаття досліджує категоризаційні, кон- цептуальні та вербалізаційні аспекти реалізації смислів морально-етичної сфери у професійному спілкуванні. Автором обґрунтовано визначальну роль морально-етичних цінностей у формуванні високоморальної особистості та високоефективного професіонала. Значна увага приділена категоризації та концептуалі- зації як лінгвістичним категоріям, які продукують професійне мислення, спілкування й фахову діяльність. Доведено, що вони зумовлюють пізнавальні процеси виявлення, осмислення та розв’язання професійних завдань, засновані на системі мислиннєвих дій і детерміновані індивідуально-особистісними рисами фахівця. Схарактеризовано особливості концептуалізації професійного мислення й професійного спілкування: 1) вищий пізнавальний процес пошуку, виявлення та розв’язання проблем професійної діяльності; 2) специфічно фахове мислення, що має практичну спрямованість, конкретність та конструктивність; 3) компетентне мислення, що має творчий характер, оперує різноманітними евристиками як прийомами рішення професійних творчих завдань; 4) спілкування, спрямоване на досягнення результатів, ефективності роботи, розвиток відповідальності, підтримання виконавської та організаційної дисципліни; 5) комунікація, що забезпечує злагодженість робочих процесів, згуртованість колективу, сприятливу атмосферу. Досліджено особливості вербалізації морально-етичних понять у професійному дискурсі, що генерується працівниками, фахівцями, професіоналами своєї справи, аналітиками, експертами і науковцями й утворює широку професійну концептосферу. Вона вербалізує чесноти, релевантні для професійного життя. Концепти «працьовитість», «організованість», «відповідальність», «доброзичливість», «товариськість», «честь», «совість» становлять ядро в розумінні таких сторін професійного життя, як ефективність роботи, результативність праці, відповідальність за досягнення, виконавська дисципліна. The article explores the categorization, conceptual and verbalization aspects of the implementation of the meanings of the moral and ethical sphere in professional communication. The author substantiates the determining role of moral and ethical values in the formation of a highly moral personality and a highly effective professional. Considerable attention is paid to categorization and conceptualization as linguistic categories that produce professional thinking, communication and professional activity. It is proven that they determine the cognitive processes of identifying, comprehending and solving professional tasks, based on a system of thinking actions and determined by the individual and personal traits of a specialist. The features of the conceptualization of professional thinking and professional communication are characterized: 1) a higher cognitive process of searching, identifying and solving problems of professional activity; 2) specifically professional thinking, which has a practical orientation, concreteness and constructiveness; 3) competent thinking, which is creative in nature, operates with various heuristics as methods for solving professional creative tasks; 4) communication aimed at achieving results, work efficiency, developing responsibility, maintaining executive and organizational discipline; 5) communication that ensures the coherence of work processes, team cohesion, and a favorable atmosphere. The features of the verbalization of moral and ethical concepts in professional discourse generated by employees, specialists, professionals in their field, analysts, experts, and scientists have been studied and form a broad professional conceptual sphere. It verbalizes virtues relevant to professional life. The concepts of "industry", "organization", "responsibility", "benevolence", "sociability", "honor", "conscience" constitute the core in understanding such aspects of professional life as work efficiency, work productivity, responsibility for achievements, executive discipline.
Conceptualization of moral and ethical values in professional communication
Keywords: морально-етичні цінності; moral and ethical values; категоризація; categorization; концептуалізація; conceptualization; вербалізація; verbalization; професійна діяльність; professional activity; професійне спілкування; professional communication