Інтенсивна терапія та реанімація за отруєння собак антикоагулянтом кумарином в умовах приватної клініки ветеринарної медицини «Колібрі» м. Дніпро - Власенко, М. А.; Vlasenko, M. A. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Собаки, які отруєні антикоагулянтом кумарином потрапляли до клініки у важкому стані з приватного сектора м. Дніпро, селища Березанівки та Підгороднього. Характерними патогномонічними озаками у собак при отруєнні антикоагулянтом кумарином було: погіршення загального стану, виражені крововиливи на шкірі, у вушних раковинах, конʼюнктиві та інших слизових оболонках. У хворих собак спостерігали блювоту. Блювотні маси були рідкими, пінистими, червоного кольору. У більшості випадків відмічали діарею. Фекалії з домішками крові. Сеча ставала рожевою, інколи темно-червоною або навіть чорною. Температура знижена. Як показали результати наших досліджень, при наданні невідкладної допомоги собакам, стан тварин дослідної групи нормалізувався в середньому на 6-8 годин раніше ніжу контролю. Виходячи з наших досліджень, можна стверджувати, що вітамін К1 (Конакіон) у дозі 3-5 мг/кг в системі комплексної реанімації собак, при отруєнні антикоагулянтами, краще впливає на систему згортання крові, ніж вітамін К3. Після лікування у собак дослідної групи, що отримувала вітамін К1, гематологічні та біохімічні показники були набагато кращими ніж у контролю. Зокрема, кількість еритроцитів була на 16 %, гемоглобіну на 18,4 %, альбумінів на 36,5% тощо. Ми рекомендуємо, як специфічний антидот до кумаринів, використовувати в першу чергу Вітамін К1 (Конакіон), а не вітамін К3, у дозі 3-5 мг/кг внутрішньовенно та внутрішньомʼязево. В системі невідкладної допомоги собакам вводити строфантин К, фуросемід, 5% глюкоза, 10 %-ний розчин аскорбінової кислоти, контрикал, амоксицилін, інсулін у відповідних терапевтичних дозах. Dogs poisoned with the anticoagulant coumarin came to the clinic in serious condition from the private sector in Dnipro, Berezanivka and Pidhorodny. Typical pathognomonic ozakas in dogs with anticoagulant poisoning by coumarin were: deterioration of the general condition, severe hemorrhages on the skin, in the auricles, conjunctiva and other mucous membranes. Vomiting was observed in sick dogs. Vomiting masses were liquid, foamy, red. In most cases, diarrhea was noted. Feces with blood impurities. Urine became pink, sometimes dark red or even black. The temperature is low. As shown by the results of our studies, in the provision of emergency care to dogs, the condition of the animals of the experimental group normalized on average 6-8 hours before the control. Based on our research, we can say that vitamin K1 (Konakion) at a dose of 3-5 mg / kg in the system of complex resuscitation of dogs, in anticoagulant poisoning, has a better effect on the blood coagulation system and general condition of animals as a whole than vitamin K3. After treatment in dogs of the experimental group receiving vitamin K1, hematological and biochemical parameters were much better than in the control. In particular, the number of erythrocytes was 16%, hemoglobin 18.4%, albumin 36.5% and so on. We recommend, as a specific antidote to coumarins, to use primarily Vitamin K1 (Konakion), and not vitamin K3, at a dose of 3-5 mg / kg intravenously and intramuscularly. In the emergency system for dogs to enter strophanthin K, furosemide, 5% glucose, 10% ascorbic acid solution, contrikal, amoxicillin, insulin in appropriate therapeutic doses.
Intensive care and resuscitation for poisoning of dogs with the anticoagulant coumarin in a private veterinary clinic "Kolibri (Hummingbird)" in Dnipro
Keywords: вітамін К1; vitamin K1; зоокумарини; zoocoumarins; отруєння; poisoning; собаки; dogs