Еколого-генетична реалізація господарсько-цінних ознак пшениці озимої в умовах фермерського господарства «Росинка» Дніпровського району Дніпропетровської області - Несен, Іван Володимирович; Nesen, Ivan Volodymyrovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Об’єктом дослідження виступають нові сорти пшениці озимої, а також показники їхньої врожайності та якості зерна у порівнянні з сортами селекції ДДАЕУ та сортом-стандартом. Основну увагу зосереджено на комплексній характеристиці продукційного потенціалу нових генотипів, виявленні їхніх переваг і обмежень, а також на оцінці стабільності прояву господарсько-цінних ознак за різних умов вирощування. Obiektom doslidzhennia vystupaiut novi sorty pshenytsi ozymoi, a takozh pokaznyky yikhnoi vrozhainosti ta yakosti zerna u porivnianni z sortamy selektsii DDAEU ta sortom-standartom. Osnovnu uvahu zoseredzheno na kompleksnii kharakterystytsi produktsiinoho potentsialu novykh henotypiv, vyiavlenni yikhnikh perevah i obmezhen, a takozh na otsintsi stabilnosti proiavu hospodarsko-tsinnykh oznak za riznykh umov vyroshchuvannia.
Ekoloho-henetychna realizatsiia hospodarsko-tsinnykh oznak pshenytsi ozymoi v umovakh fermerskoho hospodarstva «Rosynka» Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: пшениця хлібна; pshenytsia khlibna; сорт; sort; агроекологія польових культур; ahroekolohiia polovykh kultur; генотип; henotyp; насіння; nasinnia