Потенційні резерви покращення фізико-механічних властивостей сульфоалюмінатних в’яжучих речовин - Ягодін, Марк; Yahodin, Mark (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2023)
Вирішення задачі теоретичного узагальнення стабілізації еттрингітової фази та складних процесів, що обумовлюють формування структури та фізико-механічні властивості, їх взаємозв’язок із складом початкових матеріалів і технологічним процесом отримання виробів дозволить створити перспективний ряд композиційних цементів. Розробка сульфоалюмінатних композицій на основі сульфатів кальцію і глиноземистого цементу дає можливість значно розширити сировину базу і сферу застосування, розробку нових технологій виробництва будівельних матеріалів. Solving the problem of theoretical generalization of the stabilization of the ettringite phase and complex processes that determine the formation of the structure and physical and mechanical properties, their relationship with the composition of the starting materials and the technological process of obtaining the products will allow creating a promising series of composite cements. The development of sulfoaluminate compositions based on calcium sulfates and alumina cement makes it possible to significantly expand the raw material base and the scope of application, the development of new technologies for the production of building materials.
Potential reserves for improving the physical and mechanical properties of sulfoaluminate binders
Keywords: глиноземистий цемент; aluminous cement; сульфоалюмінатний цемент; sulfo aluminate cement; вяжучі речовини; binders; структура; structure; гідратація; hydration; композит; composite