Особливості лабораторної і сонографічної діагностики та ефективність комплексного лікування за панкреатиту у собак - Самойлюк, Г. В.; Samoyuluk, G. V.; Чумак, Владислав Олександрович; Chumak, Vladislav; Chumak, V. O.; Chumak, V.; Самойлюк, Вячеслав Володимирович; Samoiluk, V. V.; Samoylyuk, Vyacheslav; Samoyuluk, V. V.; Samoylyuk, V.; Samoylyuk, V. V.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2018)
Встановлено, що гострий панкреатит у собак перебігає з анорексією (93,3%), блювотою (86,7%), болісністю на пальпацію краніальної ділянки живота (43,3%), зневодненням (30,0%) та діареєю (26,7%). Частіше хворіють собаки з зайвою вагою, чому сприяє також незбалансоване харчування, зокрема вживання твариною жирної їжі. Гострий панкреатит реєструється частіше ніж хронічний. Діагностику панкреатиту слід проводити комплексно з врахуванням даних анамнезу, методів лабораторної діагностики та ультразвукового дослідження. Для оцінки функціонального стану підшлункової залози шляхом ультразвукової діагностики необхідно враховувати її анатомічні особливості, ступінь ехогенності і стан паренхіми. Найважливішими з сонографічних ознак панкреатиту є повне або часткове збільшення розміру органу та зниження ехогенності. В деяких випадках захворювання підшлункової залози перебігає не окремо, а в різних комбінаціях з холециститом і дуоденітом. Результати лабораторної діагностики не дозволяють повністю підтвердити або виключити запалення підшлункової залози, але дають важливу інформацію для диференціальної діагностики та оцінки загального стану тварини. Ця діагностика під час панкреатиту допомагає визначити рівень інтоксикації і характер поширення патологічного процесу. У собак під час панкреатиту виявляється підвищена активність трансфераз та в декілька раз збільшена активність α-амілази. Комплексне лікування гострого панкреатиту, що включає антиферментний препарат, антибіотики, анальгетики і спазмолітики, а також інфузійні розчини є ефективним, що підтверджується біохімічними і сонографічними дослідженнями. It was found that acute pancreatitis in dogs occurs with anorexia (93.3%), vomiting (86.7%), tenderness to palpation of the cranial region of the abdomen (43.3%), dehydration (30.0%) and diarrhea (26, 7%). Dogs with overweight are more likely to be ill, which is also contributing to unbalanced nutrition, in particular the consumption of fatty food by the animal. Acute pancreatitis is registered more often than chronic. The diagnosis of pancreatitis should be carried out in a complex way taking into account the data of anamnesis, methods of laboratory diagnosis and ultrasound examination. To assess the functional state of the pancreas by ultrasound diagnosis it is necessary to take into account its anatomical features, the degree of echogenicity and the state of parenchyma. The most important of the sonographic signs of pancreatitis is the total or partial increase in organ size and echogenicity reduction. The most important of the sonographic signs of pancreatitis is the total or partial increase in organ size and echogenicity reduction. In some cases, the disease of the pancreas does not flow separately, but in various combinations with cholecystitis and duodenitis. The results of laboratory diagnosis do not allow to completely confirm or exclude inflammation of the pancreas, but provide important information for differential diagnosis and evaluation of the general condition of the animal. This diagnosis during pancreatitis helps to determine the level of intoxication and the nature of the spread of the pathological process. In dogs, during pancreatitis, increased activity of transferees and several times increased activity of α-amylase. Complex treatment of acute pancreatitis including anti-enzyme preparation, antibiotics, analgesics and antispasmodics, as well as infusion solutions is effective, which is confirmed by biochemical and sonographic research.
Особенности лабораторной и сонографической диагностики и эффективность комплексного лечения панкреатита у собак
Features of laboratory and sonographic diagnostics and the effectiveness of complex treatment for pancreatitis in dogs
Чумак Владислав Олександрович https://orcid.org/0000-0002-0140-3982 Самойлюк Вячеслав Володимирович https://orcid.org/0000-0001-8400-8904 Голубєв Олександр Володимирович https://orcid.org/0000-0001-8953-5148 Білий Дмитро Дмитрович https://orcid.org/0000-0003-3896-0384
Keywords: комплексне лікування; complex treatment; панкреатит; pancreatitis; підшлункова залоза; pancreas; лабораторна діагностика; laboratory diagnosis; ультразвукове дослідження; ultrasound examination