Обґрунтування технології напоїв функціонального призначення на основі виноградного соку - Кулинич, Катерина Максимівна; Kulynych, Kateryna (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Мета роботи – розробка технології напоїв функціонального призначення на основі виноградного соку. Об’єкт досліджень – технологічний процес отримання напоїв функціонального призначення на основі виноградного соку. Предмет досліджень – структурно-механічні, фізико-хімічні та органолептичні властивості напоїв функціонального призначення, а також технологічні параметри їх виробництва із застосуванням виноградного соку та функціональних інгредієнтів. Актуальність даної роботи зумовлена зростаючим попитом населення на натуральні продукти, що поєднують високу харчову цінність та профілактичні властивості. Виноградний сік є природним джерелом антиоксидантів, органічних кислот, вітамінів та мінералів, що робить його перспективною основою для створення напоїв із вираженим оздоровчим ефектом. Використання рослинних екстрактів дозволяє додатково збагачувати такі напої біологічно активними речовинами, розширюючи їх функціональне значення та підвищуючи конкурентоспроможність продукції на ринку. У сучасних умовах, коли спостерігається зростання захворюваності, пов’язаної з дефіцитом природних антиоксидантів та незбалансованим харчуванням, розробка нових функціональних напоїв на основі виноградної сировини набуває особливого практичного значення. Meta roboty – rozrobka tekhnolohii napoiv funktsionalnoho pryznachennia na osnovi vynohradnoho soku. Obiekt doslidzhen – tekhnolohichnyi protses otrymannia napoiv funktsionalnoho pryznachennia na osnovi vynohradnoho soku. Predmet doslidzhen – strukturno-mekhanichni, fizyko-khimichni ta orhanoleptychni vlastyvosti napoiv funktsionalnoho pryznachennia, a takozh tekhnolohichni parametry yikh vyrobnytstva iz zastosuvanniam vynohradnoho soku ta funktsionalnykh inhrediientiv. Aktualnist danoi roboty zumovlena zrostaiuchym popytom naselennia na naturalni produkty, shcho poiednuiut vysoku kharchovu tsinnist ta profilaktychni vlastyvosti. Vynohradnyi sik ye pryrodnym dzherelom antyoksydantiv, orhanichnykh kyslot, vitaminiv ta mineraliv, shcho robyt yoho perspektyvnoiu osnovoiu dlia stvorennia napoiv iz vyrazhenym ozdorovchym efektom. Vykorystannia roslynnykh ekstraktiv dozvoliaie dodatkovo zbahachuvaty taki napoi biolohichno aktyvnymy rechovynamy, rozshyriuiuchy yikh funktsionalne znachennia ta pidvyshchuiuchy konkurentospromozhnist produktsii na rynku. U suchasnykh umovakh, koly sposterihaietsia zrostannia zakhvoriuvanosti, poviazanoi z defitsytom pryrodnykh antyoksydantiv ta nezbalansovanym kharchuvanniam, rozrobka novykh funktsionalnykh napoiv na osnovi vynohradnoi syrovyny nabuvaie osoblyvoho praktychnoho znachennia.
Obgruntuvannia tekhnolohii napoiv funktsionalnoho pryznachennia na osnovi vynohradnoho soku
Keywords: виноградний сік; vynohradnyi sik; функціональні напої; funktsionalni napoi; антиоксиданти; antyoksydanty; рослинні екстракти; roslynni ekstrakty; збагачення напоїв; zbahachennia napoiv