Механізм адаптації агропромислового комплексу України в умовах глобальної продовольчої проблеми - Халатур, Світлана Миколаївна; Khalatur, Svitlana (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2015)
Розглядаються місце і значення агропромислового комплексу та його адаптація в економіці України як у контексті зовнішньої торгівлі, так і в сенсі забезпечення харчових потреб свого населення, особливо на тлі продовольчої проблеми. Обговорюється низка проблем, що стримують розвиток вітчизняного АПК та знижують його конкурентоспроможність на світовому ринку. Саме тому виникає потреба в розробці науково обґрунтованого механізму адаптації цього національного сектору в умовах глобальної продовольчої проблеми. Місце та значення агропромислового комплексу та його адаптація в економіці України розглядаються як в контексті зовнішньої торгівлі, так і в сенсі задоволення харчових потреб населення, особливо на тлі продовольчої проблеми. Обговорюється низка проблем, що перешкоджають розвитку вітчизняного агропромислового комплексу та знижують його конкурентоспроможність на світовому ринку. Ось чому існує потреба розробити науково обґрунтований механізм адаптації цього національного сектора в контексті глобальної продовольчої проблеми. In the article it is described the mutual influence and connection of the global problems in today's world economy. It is characterized the global food problem as a manifestation of the crisis state of the modern economic relations. It is systematized the methodical approaches to the study of food crises. It is analyzed the state of food security in the global development of the world economic relations. It is investigated the instruments of supranational regulation of the world agrarian sector. It is grounded the food resources as a development factor of the “new agro-food” countries. It is revealed the prospective areas of food policy of the “new agro-food” countries.
Adaptation mechanism of agro-indusrial complex of Ukraine in the global food problem
( Халатур Светлана https://orcid.org/0000-0001-8331-3341 )
Keywords: продовольчий фонд; food fund; механізм адаптації; adaptation mechanism; агропромисловий комплекс; agro-industrial complex; SWOT-аналіз; SWOT analysis; продовольча безпека; food security; СОТ; WTO