Якість жиропоту рунної вовни інтенсивних генотипів овець - Похил, Володимир Іванович; Pokhil, Volodymyr; Pokhil, V.; Pokhil, V. I.; Pokhyl, V.; Pokhyl, V. I.; Pohyl, V.; Pohyl, V. I.; Pohil, V.; Pohil, V. I.; Pokhyl, Volodymyr Ivanovych; Pokhil, Vladimir; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
Наведено результати порівняльного дослідження кількісних і якісних показників жиропоту вовни ярок асканійської тонкорунної породи таврійського типу за чистопородного розведення та промислового схрещування з породами шароле і вандей. Встановлено, що чистопородні ярки характеризуються більш оптимальним вмістом жиру та поту, а також найбільш сприятливим співвідношенням їх компонентів (1,58:1), що забезпечує кращі фізико-технічні властивості вовни. Помісні тварини мали нижчі показники співвідношення жир : піт та менш стабільні характеристики якості жиропоту. Отримані результати свідчать про перевагу чистопородного розведення за показниками якості жиропоту вовни. Navedeno rezultaty porivnialnoho doslidzhennia kilkisnykh i yakisnykh pokaznykiv zhyropotu vovny yarok askaniiskoi tonkorunnoi porody tavriiskoho typu za chystoporodnoho rozvedennia ta promyslovoho skhreshchuvannia z porodamy sharole i vandei. Vstanovleno, shcho chystoporodni yarky kharakteryzuiutsia bilsh optymalnym vmistom zhyru ta potu, a takozh naibilsh spryiatlyvym spivvidnoshenniam yikh komponentiv (1,58:1), shcho zabezpechuie krashchi fizyko-tekhnichni vlastyvosti vovny. Pomisni tvaryny maly nyzhchi pokaznyky spivvidnoshennia zhyr : pit ta mensh stabilni kharakterystyky yakosti zhyropotu. Otrymani rezultaty svidchat pro perevahu chystoporodnoho rozvedennia za pokaznykamy yakosti zhyropotu vovny.
Yakist zhyropotu runnoi vovny intensyvnykh henotypiv ovets
Похил Володимир Іванович https://orcid.org/0000-0002-2994-879X Похил Олена Миколаївна https://orcid.org/0000-0002-7477-6501
Keywords: жиропіт вовни; zhyropit vovny; асканійська тонкорунна порода; askaniiska tonkorunna poroda; співвідношення жир : піт; spivvidnoshennia zhyr : pit; якість вовни; yakist vovny