Жуки-шкідники зернових запасів: резервуар та чинник передачі мікобактерій туберкульозу - Аліфонова, Кіра Володимирівна; Alifonova, Kira (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2023)
Проблема туберкульозу є широко поширеною як в Україні, так і за її межами. Туберкульоз посідає провідне місце серед усіх зоонозних хвороб, становить епізоотологічну та епідеміологічну небезпеку та завдає значні економічні збитки. Основними причинами є надзвичайна стійкість мікобактерій до дії фізико хімічних факторів за рахунок вмісту ліпідів у клітинній стінці, висока здатність до адаптації у навколишньому середовищі та мінливості, складна будова мікробної клітини та здатність мікобактерій проникати в організм тварини різними шляхами, як через дихальний і травний тракти, так і через слизові оболонки статевих органів та шкіри, кон’юнктиву, внутрішньоутробно, і виділятися з харкотинням, фекаліями, молоком, рідше зі спермою та сечею. Питання вивчення біологічних властивостей мікобактерій залишається актуальним і сьогодні. Мікобактерії завдяки здатності до мінливості можуть існувати в декількох морфологічних формах, що ускладнює їх виявлення та ідентифікацію. В організмі тварин збудник може зберігатися як в класичній формі, викликаючи клінічний прояв розвитку захворювання, так і у вигляді дисоціативних та L-форм, коли типові клінічні та патолого-анатомічні зміни відсутні, проте тварина є джерелом збудника хвороби. Problema tuberkulozu ye shyroko poshyrenoiu yak v Ukraïni, tak i za ïï mezhamy. Tuberkuloz posidaie providne mistse sered usikh zoonoznykh khvorob, stanovyt epizootolohichnu ta epidemiolohichnu nebezpeku ta zavdaie znachni ekonomichni zbytky. Osnovnymy prychynamy ye nadzvychay̆na stiy̆kist mikobakteriy̆ do diï fizyko khimichnykh faktoriv za rakhunok vmistu lipidiv u klitynniy̆ stintsi, vysoka zdatnist do adaptatsiï u navkolyshnomu seredovyshchi ta minlyvosti, skladna budova mikrobnoï klityny ta zdatnist mikobakteriy̆ pronykaty v orhanizm tvaryny riznymy shliakhamy, yak cherez dykhalnyy̆ i travnyy̆ trakty, tak i cherez slyzovi obolonky statevykh orhaniv ta shkiry, koniunktyvu, vnutrishnoutrobno, i vydiliatysia z kharkotynniam, fekaliiamy, molokom, ridshe zi spermoiu ta secheiu. Pytannia vyvchennia biolohichnykh vlastyvostey̆ mikobakteriy̆ zalyshaietsia aktualnym i sohodni. Mikobakteriï zavdiaky zdatnosti do minlyvosti mozhut isnuvaty v dekilkokh morfolohichnykh formakh, shcho uskladniuie ïkh vyiavlennia ta identyfikatsiiu. V orhanizmi tvaryn zbudnyk mozhe zberihatysia yak v klasychniy̆ formi, vyklykaiuchy klinichnyy̆ proiav rozvytku zakhvoriuvannia, tak i u vyhliadi dysotsiatyvnykh ta L-form, koly typovi klinichni ta patoloho-anatomichni zminy vidsutni, prote tvaryna ye dzherelom zbudnyka khvoroby.
Zhuky-shkidnyky zernovykh zapasiv: rezervuar ta chynnyk peredachi mikobakteriy̆ tuberkulozu
Keywords: мікобактерії; mycobacteria; M. Bovis; рисовий довгоносик; rice weevil; туберкульоз; tuberculosis; мурчаки; guinea pigs; ПЛР-дослідження; PCR research; біопроба; biological test; гістологія; histology; легені; lungs; печінка; liver; мікроскопія; microscopy; тварини; animals; морфологія; morphology; селезінка; spleen; біологічні властивості; biological properties; мікроорганізми; microorganisms