Вплив способів основного обробітку ґрунту на формування продуктивності гібридів кукурудзи на силос в умовах приватного підприємства «Перемога АВК» Дніпровського району Дніпропетровської області - Довженко, Сергій Леонідович; Dovzhenko, Serhii Leonidovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
Кукурудза належить до найбільш поширених у світовому сільському господарстві зернових культур, її використовують для продовольчих та кормових цілей. Елементи технології вирощування гібридів кукурудзи повинні передбачати стабільне виробництво зерна й силосної маси культури. Важливим чинником для забезпечення високої продуктивності є добір адаптивних гібридів кукурудзи для певної ґрунтово-кліматичної зони вирощування із дотриманням регламенту технології вирощування. Потенційні можливості сучасних гібридів кукурудзи дуже значні, однак потенціал урожайності часто використовується неповністю у виробничих умовах. Україна є однією із провідних аграрних держав світу, сприятливі характеристики біокліматичного потенціалу дозволяють отримати максимальну продуктивність сільськогосподарських культур. Одними із напрямків підвищення продуктивності кукурудзи є підбір гібридного складу та заходи основного обробітку ґрунту. З огляду на господарське значення культури, дослідження зі встановлення продуктивності гібридів кукурудзи на силос залежно від способу обробітку ґрунту є актуальними. Це покращить валове виробництво кукурудзяного силосу та забезпечить стабільність кормової бази тваринницьких агропідприємств. Kukurudza nalezhyt do naibilsh poshyrenykh u svitovomu silskomu hospodarstvi zernovykh kultur, yii vykorystovuiut dlia prodovolchykh ta kormovykh tsilei. Elementy tekhnolohii vyroshchuvannia hibrydiv kukurudzy povynni peredbachaty stabilne vyrobnytstvo zerna y sylosnoi masy kultury. Vazhlyvym chynnykom dlia zabezpechennia vysokoi produktyvnosti ye dobir adaptyvnykh hibrydiv kukurudzy dlia pevnoi gruntovo-klimatychnoi zony vyroshchuvannia iz dotrymanniam rehlamentu tekhnolohii vyroshchuvannia. Potentsiini mozhlyvosti suchasnykh hibrydiv kukurudzy duzhe znachni, odnak potentsial urozhainosti chasto vykorystovuietsia nepovnistiu u vyrobnychykh umovakh. Ukraina ye odniieiu iz providnykh ahrarnykh derzhav svitu, spryiatlyvi kharakterystyky bioklimatychnoho potentsialu dozvoliaiut otrymaty maksymalnu produktyvnist silskohospodarskykh kultur. Odnymy iz napriamkiv pidvyshchennia produktyvnosti kukurudzy ye pidbir hibrydnoho skladu ta zakhody osnovnoho obrobitku gruntu. Z ohliadu na hospodarske znachennia kultury, doslidzhennia zi vstanovlennia produktyvnosti hibrydiv kukurudzy na sylos zalezhno vid sposobu obrobitku gruntu ye aktualnymy. Tse pokrashchyt valove vyrobnytstvo kukurudzianoho sylosu ta zabezpechyt stabilnist kormovoi bazy tvarynnytskykh ahropidpryiemstv.
Vplyv sposobiv osnovnoho obrobitku gruntu na formuvannia produktyvnosti hibrydiv kukurudzy na sylos v umovakh pryvatnoho pidpryiemstva «Peremoha AVK» Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: кукурудза; kukurudza; силос; sylos; гібрид; hibryd; ґрунт; grunt; зернові культури; zernovi kultury