Physiological and immune adaptation of farm animals to environmental stressors - Dochkin, Dmytro Oleksiiovych; Дочкін, Дмитро Олексійович (ГО «Молодіжна наукова ліга» ; ТОВ «УКРЛОГОС Груп», 2026)
Physiological and immune adaptation of farm animals to environmental stressors is essential for maintaining health and productivity. Heat stress induces neuroendocrine activation, alterations in haematological and biochemical parameters, and oxidative imbalance. Monitoring key biomarkers, optimizing housing conditions and applying adaptive nutritional strategies are critical for improving resilience. The integration of molecular approaches and precision livestock technologies enhances the capacity to predict and manage maladaptive responses. Фізіологічна та імунна адаптація сільськогосподарських тварин до екологічних стресорів є ключовим чинником збереження їх здоров’я та продуктивності. Тепловий стрес супроводжується активацією нейроендокринних механізмів, змінами гематологічних і біохімічних показників та розвитком оксидативного дисбалансу. Важливу роль відіграє моніторинг біомаркерів, оптимізація умов утримання та використання адаптогенних кормових добавок. Інтеграція молекулярних досліджень і технологій прецизійного тваринництва відкриває перспективи підвищення стійкості поголів’я до стресових факторів.
Фізіологічна та імунна адаптація сільськогосподарських тварин до впливу екологічних стресорів
Keywords: precision livestock farming; прецизійне тваринництво; heat stress; тепловий стрес; physiological adaptation; адаптація; immune response; імунна відповідь; biomarkers; біомаркери; oxidative stress; оксидативний стрес