Еколого-генетична мінливість пшениці озимої при дії епімутагену з поліфункціональною групою - Бейко, Володимир Сергійович; Beiko, Volodymyr (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Метою роботи було виявити особливості дії епімутагенних чинників з поліфункціональною групою для створення стабільних продуктивних та якісних агроценозів пшениці озимої з необхідним рівнем якості зерна. Озима пшениця залишається пріоритетною культурою для регіонів з нестабільними агрокліматичними умовами. Застосування епімутагенів на різноманітному екологічному та географічному матеріалі відкриває перспективи для отримання цінних малих мутацій у певних генотипах. Епімутації можуть забезпечити приховані комплексні зміни, які здатні підвищити біохімічну цінність злаків без негативних кореляцій. Одним з перспективних підходів є дослідження впливу індукторів, таких як Тритон 305Х, який змінює стан ядерних мембран і викликає спадкові морфологічні зміни. Metoiu roboty bulo vyiavyty osoblyvosti dii epimutahennykh chynnykiv z polifunktsionalnoiu hrupoiu dlia stvorennia stabilnykh produktyvnykh ta yakisnykh ahrotsenoziv pshenytsi ozymoi z neobkhidnym rivnem yakosti zerna. Ozyma pshenytsia zalyshaietsia priorytetnoiu kulturoiu dlia rehioniv z nestabilnymy ahroklimatychnymy umovamy. Zastosuvannia epimutaheniv na riznomanitnomu ekolohichnomu ta heohrafichnomu materiali vidkryvaie perspektyvy dlia otrymannia tsinnykh malykh mutatsii u pevnykh henotypakh. Epimutatsii mozhut zabezpechyty prykhovani kompleksni zminy, yaki zdatni pidvyshchyty biokhimichnu tsinnist zlakiv bez nehatyvnykh koreliatsii. Odnym z perspektyvnykh pidkhodiv ye doslidzhennia vplyvu induktoriv, takykh yak Tryton 305Kh, yakyi zminiuie stan yadernykh membran i vyklykaie spadkovi morfolohichni zminy.
Ekoloho-henetychna minlyvist pshenytsi ozymoi pry dii epimutahenu z polifunktsionalnoiu hrupoiu
Keywords: пшениця м’яка озима; pshenytsia miaka ozyma; екогенетичний чинник; ekohenetychnyi chynnyk; агроценоз; ahrotsenoz; Тритон Х305; Tryton Kh305; спадкова мінливість; spadkova minlyvist; епімутаген; epimutahen