Протеїновий і амінокислотний обмін у м’язах курчат-бройлерів кросу КОББ 500 на тлі застосування кормової добавки "Гумілід" - Михайленко, Євгенія; Mykhaylenko, Yevgeniya; Дьомшина, О.; Dʹomshyna, O.; Степченко, Лілія Михайлівна; Stepchenko, Lyliya (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького, 2017)
У статті наведені дані щодо вивчення впливу кормової добавки «Гумілід» на показники протеїнового та амінокислотного обміну м’язів курчат-бройлерів кросу КОББ 500. Показано, що у птахів, яким у воду додавали «Гумілід», у водорозчинній, найбільша частка якої представлена цитозольними протеїнами, та мітохондріальній фракціях м’язів відбувалось підвищення кількості загального протеїну. У гомогенаті м’язів загальна кількість протеїну збільшувалась на 10%, у водорозчинній та мітохондріальній на 20%, що дає можливість твердити про стимуляцію синтезу саме водорозчинних протеїнів під впливом «Гуміліду» та стимуляції формування хондріому міоцитів. The article presents data on the study of the effect of feed additive "Humilid" on the indicators of protein and amino acid metabolism of the muscles of broiler chickens cross COB 500. It is shown that in birds to which water was added "Humilid", in water-soluble, the largest share of which is represented by cytosolic proteins, and mitochondrial fractions of muscles there was an increase in the amount of total protein. In muscle homogenate, the total amount of protein increased by 10%, in water-soluble and mitochondrial by 20%, which makes it possible to claim that the stimulation of synthesis is of water-soluble proteins under the influence of "Humilid" and stimulation of myocyte chondroma formation.
Protein and amino acid metabolism in the muscles of broiler chickens cross KOBB 500 on the background of the use of feed additive "Humilid"
Keywords: курчата-бройлери; broiler chickens; біологічно активна кормова добавка «Гумілід»; biologically active feed additive "Humilid"; АлАТ; ALT; АсАТ; AST; ЛДГ; LDH; ГТП; GTP; ЛФ; LF; протеїновий обмін; protein metabolism