Обґрунтування технології отримання вітамінізованої олії зі змішаної рослинної сировини - Савін, Владислав Олегович; Savin, Vladyslav Olehovych (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Метою роботи є розробка технології вітамінізації соняшникової олії з використанням різних видів каротинвмісної сировини і вторинних продуктів олійнодобувної галузі. Об’єкт дослідження – технологія виробництва вітамінізованої рослинної олії. Предмет дослідження – рослинна олії збагачена каротиноїдами. В галузі виробництва харчових продуктів повинні передбачати три основні напрямки: збереження природного комплексу біологічно активних речовин традиційних масових харчових продуктів, розширення їх асортименту і використання природних комплексів біологічно активних речовин в якості харчових добавок. Перший напрямок – головний шлях підвищення біологічної цінності раціонів харчування. Це завдання повинно вирішити зміна промислової технології, в результаті чого люди отримають більш цінні продукти харчування. Другий напрямок – розширення асортименту продуктів, має йти за рахунок як збільшення числа традиційних, так і використання нових природних продуктів. Третій напрямок передбачає використання природних комплексів біологічно активних речовин в якості харчових добавок. Природні комплекси біологічно активних речовин, слід вводити в рафіновані продукти, щоб підвищити їх загальну біологічну цінність. Metoiu roboty ye rozrobka tekhnolohii vitaminizatsii soniashnykovoi olii z vykorystanniam riznykh vydiv karotynvmisnoi syrovyny i vtorynnykh produktiv oliinodobuvnoi haluzi. Obiekt doslidzhennia – tekhnolohiia vyrobnytstva vitaminizovanoi roslynnoi olii. Predmet doslidzhennia – roslynna olii zbahachena karotynoidamy. V haluzi vyrobnytstva kharchovykh produktiv povynni peredbachaty try osnovni napriamky: zberezhennia pryrodnoho kompleksu biolohichno aktyvnykh rechovyn tradytsiinykh masovykh kharchovykh produktiv, rozshyrennia yikh asortymentu i vykorystannia pryrodnykh kompleksiv biolohichno aktyvnykh rechovyn v yakosti kharchovykh dobavok. Pershyi napriamok – holovnyi shliakh pidvyshchennia biolohichnoi tsinnosti ratsioniv kharchuvannia. Tse zavdannia povynno vyrishyty zmina promyslovoi tekhnolohii, v rezultati choho liudy otrymaiut bilsh tsinni produkty kharchuvannia. Druhyi napriamok – rozshyrennia asortymentu produktiv, maie yty za rakhunok yak zbilshennia chysla tradytsiinykh, tak i vykorystannia novykh pryrodnykh produktiv. Tretii napriamok peredbachaie vykorystannia pryrodnykh kompleksiv biolohichno aktyvnykh rechovyn v yakosti kharchovykh dobavok. Pryrodni kompleksy biolohichno aktyvnykh rechovyn, slid vvodyty v rafinovani produkty, shchob pidvyshchyty yikh zahalnu biolohichnu tsinnist.
Obgruntuvannia tekhnolohii otrymannia vitaminizovanoi olii zi zmishanoi roslynnoi syrovyny
Keywords: жирнокислотний склад; zhyrnokyslotnyi sklad; олія; oliia; вітамінізована олія; vitaminizovana oliia; біологічно-активні речовини; biolohichno-aktyvni rechovyny; соняшник; soniashnyk; асортимент; asortyment; харчові добавки; kharchovi dobavky; рецептура; retseptura