Оцінка і обґрунтування функціонування багаторічних агроценозів залежно від едафічних конструкцій техноземів (на прикладі Нікопольського марганцеворудного басейну) - Мицик, Олександр Олександрович; Mytsyk, Оleksandr; Гаврюшенко, Олександр Олександрович; Gavryushenko, Оleksandr (Національний науковий центр «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» , Громадська організація «Українське товариство ґрунтознавців та агрохіміків», 2018)
Тривалими дослідженнями встановлено, що за понад 40річний період продуктивність надземної маси агроценозу другого року використання на техноземах, сформованих розкривними гірськими породами мала тенденцію до зростання: на лесоподібних суглинках – на 0,5 т/га (12,8 %), на технічній суміші червоно-бурих глин і суглинків - на 0,71 т/га (21,3 %), на сіро-зелених глинах – на 0,49 т/га (11,8 %), що свідчить про підвищення їх родючості. Long-term studies have shown that over 40 years the productivity of aboveground mass of agrocenosis in the second year of use on technosemes formed by overburden rocks tended to increase: on forest loam - by 0.5 t / ha (12.8%), in the technical mixture red - brown clays and loams - by 0.71 t / ha (21.3%), on gray-green clays - by 0.49 t / ha (11.8%), which indicates an increase in their fertility.
Estimation and substantiation of functioning of perennial agrocenoses depending on edaphic structures of technoses (on the example of the Nikopol manganese ore basin)
Keywords: агроценоз; agrocenosis; техноземи; technoses; едафічні конструкції; edaphic structures; грунт; soil