Дослідження електрофізичних та агрогідрологічних властивостей ґрунтів - Чушкіна, І. В.; Chushkina, I.; Максимова, Н. М.; Maksymova, N.; Орлінська, О. В.; Orlinska, O.; Коваленко, В. В.; Kovalenko, V. (My University, 2021)
Проведено дослідження відходів вугільної промисловості як дисперсних систем. Фактори та структурована структура, що впливають на технологічні процеси в обробці, проаналізовано вугільний шлам та застосування методу електрокінетичного укомплектування. Визначено мінеральний склад відходів – дисперсних систем. Встановлено, що основні фактори, що визначають структурні та реологічні властивості дисперсних систем включають: силу зчеплення в контактах між частинками, координаційне число, концентрацію дисперсної фази в дисперсійному середовищі, дисперсії та гранулометричного складу. Доведено, що основним фактором, що визначає взаємодію дисперсних систем, є наявність адсорбційних кульок поверхнево-активних речовин The study of coal industry waste as dispersed systems is performed. The factors and structured structure that influence the technological processes in the processing of coal sludge and the application of the method of electrokinetic lumping are analyzed. The mineral composition of waste - dispersed systems is determined. It is established that the main factors determining the structural and rheological properties of dispersed systems include: adhesion force in the contacts between particles, coordination number, concentration of the dispersed phase in the dispersion medium, dispersion and particle size distribution. It is proved that the main factor that determines the interaction of dispersed systems is the presence of adsorption balls of surfactants
Investigation of electrophysical and agrohydrological properties of soils
Keywords: електричний опір; dispersed systems; вертикальне електричне зондування; structural connections; вологість; waste; засоленість ґрунтів; mineral composition