Обґрунтування менеджменту та економічної доцільності ведення сучасного рибопромислового бізнесу в Україні - Карканиця, Валентин Миколайович; Karkanytsia, Valentyn Mykolaiovych (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Метою роботи є оцінка перспектив розвитку сучасного бізнесу в галузі рибної промисловості України в умовах війни та кліматичних змін. Позитивна динаміка в міжнародній торгівлі забезпечує створення нових і збереження старих робочих місць, що в результаті – забезпечує стабільність в економічній та соціальній сфері на різних рівнях такі як: регіональний, національний та глобальний, а відповідно забезпечує стабільний стан у світовому господарстві. За сучасних умов на перший план у дослідженнях виходить проблема запровадження на міжнародному рівні заходів дієвого економічного регулювання міжнародної торгівлі. Лише за рахунок скоординованої дії запровадження науково-виважених і обгрунтованих заходів економічного регулювання міжнародної торгівлі та зовнішньоторговельної політики, можливо вивести світову економіку із стану рецесії до економічного зростання. Завдання, які були поставлені для виконання мети: ознайомлення з вітчизняною літературою та інформацією із закордонних джерел; дослідження становлення спільної політики Європейського Союзу в галузі рибальства; аналіз рибальської індустрії у державах Європейського Союзу; аналіз організації й регулювання ринку рибної продукції Європейського Союзу; дослідження ринків продукції рибальства України й Європейського Союзу; розробка пропозицій щодо впровадження змін до законодавчих актів стосовно рибогосподарської сфери. Metoiu roboty ye otsinka perspektyv rozvytku suchasnoho biznesu v haluzi rybnoi promyslovosti Ukrainy v umovakh viiny ta klimatychnykh zmin. Pozytyvna dynamika v mizhnarodnii torhivli zabezpechuie stvorennia novykh i zberezhennia starykh robochykh mists, shcho v rezultati – zabezpechuie stabilnist v ekonomichnii ta sotsialnii sferi na riznykh rivniakh taki yak: rehionalnyi, natsionalnyi ta hlobalnyi, a vidpovidno zabezpechuie stabilnyi stan u svitovomu hospodarstvi. Za suchasnykh umov na pershyi plan u doslidzhenniakh vykhodyt problema zaprovadzhennia na mizhnarodnomu rivni zakhodiv diievoho ekonomichnoho rehuliuvannia mizhnarodnoi torhivli. Lyshe za rakhunok skoordynovanoi dii zaprovadzhennia naukovo-vyvazhenykh i obhruntovanykh zakhodiv ekonomichnoho rehuliuvannia mizhnarodnoi torhivli ta zovnishnotorhovelnoi polityky, mozhlyvo vyvesty svitovu ekonomiku iz stanu retsesii do ekonomichnoho zrostannia. Zavdannia, yaki buly postavleni dlia vykonannia mety: oznaiomlennia z vitchyznianoiu literaturoiu ta informatsiieiu iz zakordonnykh dzherel; doslidzhennia stanovlennia spilnoi polityky Yevropeiskoho Soiuzu v haluzi rybalstva; analiz rybalskoi industrii u derzhavakh Yevropeiskoho Soiuzu; analiz orhanizatsii y rehuliuvannia rynku rybnoi produktsii Yevropeiskoho Soiuzu; doslidzhennia rynkiv produktsii rybalstva Ukrainy y Yevropeiskoho Soiuzu; rozrobka propozytsii shchodo vprovadzhennia zmin do zakonodavchykh aktiv stosovno rybohospodarskoi sfery.
Obgruntuvannia menedzhmentu ta ekonomichnoi dotsilnosti vedennia suchasnoho rybopromyslovoho biznesu v Ukraini
Keywords: рибопромисловий бізнес; rybopromyslovyi biznes; менеджмент; menedzhment; Україна; Ukraina