Гельмінтофауна овець і кіз Дніпропетровської області - Бойко, Олександра Олександрівна; Boyko, Oleksandra (Дніпропетровський національний університет ім. О.Гончара, 2015)
Worms of classes Nematoda Rudolphi, 1808, Trematoda Rudolphi, 1808 and Cestoda Rudolphi, 1808 were registered in small ruminants (sheep and goats) in Dnipropetrovsk region. Identified nematodes belong to Strongylata Railliet et Henry, 1913, Rhabditata Chitwood, 1933 and Trichurata Skrjabin, 1915. Among the trematodes, representatives of Fasciolata (Skrjabin et Schulz, 1935) were identified. Cestodes were represented by Anoplocephalata (Skrjabin, 1933). Among the specific types of nematodes, representatives of the Strongylata suborder were found: Muellerius sp., Protostrongylus sp., Haemonchus contortus Rundolphi, 1802, Nematodirus sp. Among the helminths Rhabditata we identified Strongyloides papillosus Wedl, 1856, Trichurata – Trichuris sp., Fasciolata – Fasciola hepatica Linnaeus, 1758 and Dicrocelium lanceatum Stiles et Hassall, 1896, Anoplocephalata – Moniezia expansa (Rudolphi, 1810) and M. benedeni (Moniez, 1879). The dominant species among worms in ungulates was defined as nematode H. contortus. The smallest share in the group was taken by trematode species F. hepatica and nematodes Trichuris sp. The highest biodiversity indices are recorded in samples of material selected from ungulates consuming pasture herbage from May to September (ten species of worms belonging to three classes: Muellerius sp., Protostrongylus sp., H. contortus, Nematodirus sp., S. papillosus, Trichuris sp., F. hepatica, D. lanceatum, M. expansa, M. benedeni were registered). In animals not pastured throughout the year three types of worms of the class Nematoda: S. papillosus, H. contortus and Nematodirus sp. were defined. На території Дніпропетровської області у дрібної рогатої худоби (овець і кіз) зареєстровано гельмінтів класів Nematoda Rudolphi, 1808, Trematoda Rudolphi, 1808 та Cestoda Rudolphi, 1808. Виявлені нематоди належать до підрядів Strongylata Railliet et Henry, 1913, Rhabditata Chitwood, 1933, Trichurata Skrjabin, 1915. Серед трематод ідентифікували представників підряду Fasciolata (Skrjabin et Schulz, 1935). Цестоди представлені підрядом Anoplocephalata (Skrjabin, 1933). Серед паразитів овець і кіз визначено нематод підряду Strongylata: Muellerius sp., Protostrongylus sp., Haemonchus contortus Rundolphi 1802, Nematodirus sp. Серед гельмі- нтів підряду Rhabditata ідентифіковано Strongyloides papillosus Wedl, 1856, Trichurata – Trichuris sp., Fasciolata – Fasciola hepatica Linnaeus, 1758 та Dicrocelium lanceatum Stiles et Hassall, 1896, Anoplocephalata – Moniezia expansa (Rudolphi, 1810) та M. benedeni (Moniez, 1879). Домінує серед гельмінтів копитних нематода H. contortus. Найменшу частку в угрупованні складають трематоди F. hepatica та нематоди Trichuris sp. Найвищі індекси біологічного різноманіття паразитоценозу відмічені у копроскопічному ма- теріалі, відібраному від копитних, які споживали пасовищну рослинність із травня по вересень: зареєстровано десять видів гельмі- нтів із трьох класів – Muellerius sp., Protostrongylus sp., H. contortus, Nematodirus sp., S. papillosus, Trichuris sp., F. hepatica, D. lanceatum, M. expansa та M. benedeni. У тварин, яких не випасають упродовж року, визначено три види нематод: S. papillosus, H. contortus та Nematodirus sp.
Helmintofauna of sheep and goats in Dnipropetrovsk region
Keywords: інвазії дрібних копитних; invasion of small ungulates; гельмінти шлунково-кишкового тракту; worms digestive tract; нематоди дихальних шляхів; nematodes airways