Обґрунтування заходів щодо поводження з відходами у місті Апостолове Дніпропетровської області - Нанкевич, Андрій Вікторович; Nankevych, Andrii Viktorovych (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
Основним об’єктом дослідження є вплив експлуатації полігону твердих побутових відходів на довкілля в місті Апостолове Апостолівського району. Предметом дослідження є: концентрації забруднюючих речовин у поверхневих та підземних водах, ґрунтах, а також обсяги надходження біогазу в атмосферне повітря. Метою роботи було визначити вплив функціонування полігону твердих побутових відходів у місті Апостолове Апостолівського району Дніпропетровської області. Проблема поводження з твердими побутовими відходами особливо актуальна для невеликих міст. Побутові відходи характеризуються різноманітним морфологічним складом і містять значну кількість ксенобіотиків та полютантів. Досліджуваний полігон для видалення відходів не має належної системи очищення фільтраційних стоків. Osnovnym obiektom doslidzhennia ye vplyv ekspluatatsii polihonu tverdykh pobutovykh vidkhodiv na dovkillia v misti Apostolove Apostolivskoho raionu. Predmetom doslidzhennia ye: kontsentratsii zabrudniuiuchykh rechovyn u poverkhnevykh ta pidzemnykh vodakh, gruntakh, a takozh obsiahy nadkhodzhennia biohazu v atmosferne povitria. Metoiu roboty bulo vyznachyty vplyv funktsionuvannia polihonu tverdykh pobutovykh vidkhodiv u misti Apostolove Apostolivskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti. Problema povodzhennia z tverdymy pobutovymy vidkhodamy osoblyvo aktualna dlia nevelykykh mist. Pobutovi vidkhody kharakteryzuiutsia riznomanitnym morfolohichnym skladom i mistiat znachnu kilkist ksenobiotykiv ta poliutantiv. Doslidzhuvanyi polihon dlia vydalennia vidkhodiv ne maie nalezhnoi systemy ochyshchennia filtratsiinykh stokiv.
Obgruntuvannia zakhodiv shchodo povodzhennia z vidkhodamy u misti Apostolove Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: оцінка впливу на довкілля; otsinka vplyvu na dovkillia; тверді побутові відходи (ТПВ); tverdi pobutovi vidkhody (TPV); місце видалення відходів (МВВ); mistse vydalennia vidkhodiv (MVV); поводження з ТПВ; povodzhennia z TPV; забруднюючі речовини; zabrudniuiuchi rechovyny; біогаз; biohaz