Оптимізація технології вирощування льону олійного в умовах фермерського господарства «Садове» Василівського району Запорізької області - Васильченко, Денис Сергійович; Vasylchenko, Denys Serhiiovych (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
Виробництво олійного льону у господарствах нашої країни набуває все більшої популярності, і що цікаво, не лише у традиційних для вирощування цієї культури районах. Ціна на продукцію олійного льону останніми роками доволі висока, а це може забезпечувати непогані показники рентабельності за досить простої технології вирощування. Продукцію льону усе більш впевнено освоюють споживачі і переробники нашої країни, водночас залишається постійним та стабільним попит у країнах Європи на насіння льону. Також весь світ зараз переймається проблемами екологічно безпечного виробництва. Тому у технологіях із застосуванням біологічних препаратів зацікавлені зараз у більшості агроформувань та такі технології набувають з кожним роком більшої популярності. Так само, перед виробниками полягає важлива задача скоротити посівні площі соняшнику, при цьому льон олійний є хорошою альтернативою. Тому, тема кваліфікаційної роботи, що присвячена використанню регуляторів росту рослин при посіві нових сортів льону, є цікавою та актуальною. Vyrobnytstvo oliinoho lonu u hospodarstvakh nashoi krainy nabuvaie vse bilshoi populiarnosti, i shcho tsikavo, ne lyshe u tradytsiinykh dlia vyroshchuvannia tsiiei kultury raionakh. Tsina na produktsiiu oliinoho lonu ostannimy rokamy dovoli vysoka, a tse mozhe zabezpechuvaty nepohani pokaznyky rentabelnosti za dosyt prostoi tekhnolohii vyroshchuvannia. Produktsiiu lonu use bilsh vpevneno osvoiuiut spozhyvachi i pererobnyky nashoi krainy, vodnochas zalyshaietsia postiinym ta stabilnym popyt u krainakh Yevropy na nasinnia lonu. Takozh ves svit zaraz pereimaietsia problemamy ekolohichno bezpechnoho vyrobnytstva. Tomu u tekhnolohiiakh iz zastosuvanniam biolohichnykh preparativ zatsikavleni zaraz u bilshosti ahroformuvan ta taki tekhnolohii nabuvaiut z kozhnym rokom bilshoi populiarnosti. Tak samo, pered vyrobnykamy poliahaie vazhlyva zadacha skorotyty posivni ploshchi soniashnyku, pry tsomu lon oliinyi ye khoroshoiu alternatyvoiu. Tomu, tema kvalifikatsiinoi roboty, shcho prysviachena vykorystanniu rehuliatoriv rostu roslyn pry posivi novykh sortiv lonu, ye tsikavoiu ta aktualnoiu.
Optymizatsiia tekhnolohii vyroshchuvannia lonu oliinoho v umovakh fermerskoho hospodarstva «Sadove» Vasylivskoho raionu Zaporizkoi oblasti
Keywords: харчування; kharchuvannia; льон; lon; рослини; roslyny; препарати; preparaty; біологізація; biolohizatsiia; технологія вирощування; tekhnolohiia vyroshchuvannia; урожайність; urozhainist; результат; rezultat