Ріст та розвиток верхового молодняку коней в комунальному позашкільному навчальному закладі «Спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа з кінного спорту» Дніпровської міської ради - Нечаєва, Ольга Юріївна; Nechaieva, Olha Yuriivna (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
В першому розділі розглядаємо актуальність даної теми, обрані мета та задачі досліджень. У другому розділі розглядаємо основи вирощування та тренування молодняку верхового напряму. Значення конярства у сучасному кінному спорті, біологічні та фізіологічні особливості росту та розвитку, основні вимоги утримання, особливості підготовки до кінного спорту з дисциплін: конкур, виїздка, триборство. Основна увага була приділена четвертому розділу з власних досліджень. Породний та віковий склад коней, умови утримання молодняк утримується за денниково-вигульною системою. Розглянуті породні особливості таких порід, як чистокровна верхова, українська верхова та тракененська. Також організація тренувального процесу, структури навантажень, режим відпочинку та профілактичні заходи, спрямованих на збереження здоров’я та підвищення працездатності коней. Проаналізована ефективність тренінгу та рівень підготовки. В кінці розглянуті охорона навколишнього середовища та охорона праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях. In the first chapter, we examine the relevance of this topic, as well as the selected research objectives and tasks. In the second chapter, we examine the fundamentals of raising and training young riding horses. The significance of horse breeding in modern equestrian sports, the biological and physiological characteristics of growth and development, basic requirements for care, and the specifics of training for equestrian sports in the disciplines of show jumping, dressage, and eventing. The main focus was on the fourth chapter, which presents our own research. The breed and age composition of the horses, as well as the conditions for keeping young horses under a stall-and-pasture system, are discussed. The breed-specific characteristics of such breeds as Thoroughbred, Ukrainian Riding Horse, and Trakehner are examined. Also discussed are the organization of the training process, the structure of workloads, rest regimens, and preventive measures aimed at maintaining the health and improving the performance of horses. The effectiveness of training and the level of preparation are analyzed. Finally, environmental protection and occupational health and safety in emergency situations are addressed.
Rist ta rozvytok verkhovoho molodniaku konei v komunalnomu pozashkilnomu navchalnomu zakladi «Spetsializovana dytiacho-yunatska sportyvna shkola z kinnoho sportu» Dniprovskoi miskoi rady
Keywords: чистокровна верхова; Thoroughbred; українська верхова; Ukrainian riding horse; тракененська; Trakehner; порода; breed; тренінг; training; конярство; horse breeding