Використання комплексного біологічного дослідження при встановленні підвидової приналежності Pasteurella multocida - Сюсюк, В. В.; Siusiuk, V. V.; Бібен, Іван Андрійович; Biben, I.; Biben, I. A.; Biben, Ivan (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
Проведено комплексне мікробіологічне та біологічне дослідження культур Pasteurella multocida, ізольованих від кролів із ознаками пневмоентериту, з метою визначення їх підвидової належності за профілем патогенності. Встановлено, що ізольовані культури за морфо-тинкторіальними та культуральними властивостями відповідали виду P. multocida. Біопроба показала високу вірулентність ізолятів для білих мишей і патогенність для курчат за відсутності патогенності для мурчаків. На підставі отриманих результатів культури P. multocida №10 та №17 ідентифіковано як P. multocida subsp. gallicida (серовар А), що підтверджує доцільність використання біологічних моделей для підвидової ідентифікації збудника пастерельозу кролів. Provedeno kompleksne mikrobiolohichne ta biolohichne doslidzhennia kultur Pasteurella multocida, izolovanykh vid kroliv iz oznakamy pnevmoenterytu, z metoiu vyznachennia yikh pidvydovoi nalezhnosti za profilem patohennosti. Vstanovleno, shcho izolovani kultury za morfo-tynktorialnymy ta kulturalnymy vlastyvostiamy vidpovidaly vydu P. multocida. Bioproba pokazala vysoku virulentnist izoliativ dlia bilykh myshei i patohennist dlia kurchat za vidsutnosti patohennosti dlia murchakiv. Na pidstavi otrymanykh rezultativ kultury P. multocida №10 ta №17 identyfikovano yak P. multocida subsp. gallicida (serovar A), shcho pidtverdzhuie dotsilnist vykorystannia biolohichnykh modelei dlia pidvydovoi identyfikatsii zbudnyka pasterelozu kroliv.
Vykorystannia kompleksnoho biolohichnoho doslidzhennia pry vstanovlenni pidvydovoi prynalezhnosti Pasteurella multocida
Бібен Іван Андрійович https://orcid.org/0000-0002-5580-5135
Keywords: пастерельоз кролів; pastereloz kroliv; профіль патогенності; profil patohennosti; біологічна ідентифікація; biolohichna identyfikatsiia