Вплив інокуляції насіння сої бактеріальними препаратами на продуктивність її агроценозів в умовах північної частини Степової зони України - Крамарьов, Сергій Михайлович; Kramarev, Serhiy; Артеменко, С. Ф.; Artemenko, S. (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2016)
Обговорюється вплив мікробних препаратів на ґрунтові мікробні ценози і мікрофлору ризосфери. З’ясовано роль мікроорганізмів у мікробно-рослинних системах. Досліджено ефективність та оцінено перспективні штами бульбочкових бактерій сої, встановлено їх азотфіксуючий потенціал. У посівах з обробкою насіння штамами 46 і 626а кількість бульбочок на одній рослині збільшується в 3,3 раза, а їх маса – у два. Передпосівна інокуляція насіння сої азотфіксуючими штамами бульбочкових бактерій Х9, 626а, 46 забезпечила кращі умови для азотфіксації та надто високу насіннєву продуктивність культури. Кращими штамами для інокуляції насіння сої сорту Аметист були Х9, 626а і 46. Наведено результати практичного застосування мікробних препаратів у сучасних технологіях вирощування сої. The question of the effect of microbial products on soil microflora and rhizosphere population was studied. The efficiency of promising strains of nodule bacteria of soybean and their nitrogen-fixing capacity, which can manifest itself in a northern part of the steppe zone of Ukraine were evaluated. In crops with seeds carried out by treatment with strains 46 and 626 a number of nodules per plant increased in 3,3 times, and their mass increased in two times. Presowing seed inoculation with nitrogen-fixing strains of soybean nodule microorganisms X9, 626a, 46 provided the best conditions for nitrogen fixation and high seed soybean productivity. A productivity of soybean agro-ecosystems was increased by 11,9–15,2 % due to the use of nitrogen-fixing bacteria strains. The best strains for inoculation of Amethyst soybean seed were X9, 626a, and 46. The results of the practical application of microbial agents in modern technologies of soybean cultivation were represented.
Effect of inoculation of soybean seed by bacterial preparations on the productivity of its agroecosystem in a northern part of the steppe zone of Ukraine
Keywords: мікробні препарати; microbial products; соя; soybean; ризосфера; rhizosphere; ґрунтові мікроорганізми; soil micro-organisms