Удосконалення інструментарію оцінювання фінансово-економічної безпеки в системі управління підприємством - Твердохліб, Катерина Павлівна; Tverdokhlib, Kateryna (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Об’єктом дослідження є система управління фінансово-економічною безпекою підприємства, яка включає методи, інструменти та процеси оцінки ризиків, контролю фінансово-економічного стану та прийняття управлінських рішень для забезпечення стабільної діяльності підприємства. Предметом дослідження є інструментарій оцінювання та методичні підходи до забезпечення фінансово-економічної безпеки підприємства, зокрема способи оцінки ризиків, показники фінансової стійкості, моделі управління та заходи щодо підвищення ефективності управлінських рішень у сфері безпеки підприємства. Метою кваліфікаційної роботи є обґрунтування теоретичних засад та розроблення практичних підходів до удосконалення інструментарію оцінювання фінансово-економічної безпеки підприємства з метою підвищення ефективності його управління та забезпечення стабільного функціонування в умовах ринкової невизначеності. Obiektom doslidzhennia ye systema upravlinnia finansovo-ekonomichnoiu bezpekoiu pidpryiemstva, yaka vkliuchaie metody, instrumenty ta protsesy otsinky ryzykiv, kontroliu finansovo-ekonomichnoho stanu ta pryiniattia upravlinskykh rishen dlia zabezpechennia stabilnoi diialnosti pidpryiemstva. Predmetom doslidzhennia ye instrumentarii otsiniuvannia ta metodychni pidkhody do zabezpechennia finansovo-ekonomichnoi bezpeky pidpryiemstva, zokrema sposoby otsinky ryzykiv, pokaznyky finansovoi stiikosti, modeli upravlinnia ta zakhody shchodo pidvyshchennia efektyvnosti upravlinskykh rishen u sferi bezpeky pidpryiemstva. Metoiu kvalifikatsiinoi roboty ye obgruntuvannia teoretychnykh zasad ta rozroblennia praktychnykh pidkhodiv do udoskonalennia instrumentariiu otsiniuvannia finansovo-ekonomichnoi bezpeky pidpryiemstva z metoiu pidvyshchennia efektyvnosti yoho upravlinnia ta zabezpechennia stabilnoho funktsionuvannia v umovakh rynkovoi nevyznachenosti.
Udoskonalennia instrumentariiu otsiniuvannia finansovo-ekonomichnoi bezpeky v systemi upravlinnia pidpryiemstvom
Keywords: інструментарій; tools; оцінювання; evaluation; фінансово-економічна безпека; financial and economic security; система; system; управління; management; підприємство; enterprise