Іхтіологія (загальна, спеціальна і промислова) у 3-х т. Т. III. Іхтіологія (промислова) - Шевченко, П. Г.; Shevchenko, P. H.; Новіцький, Роман Олександрович; Novitsky, R. A.; Novitsky, R. O.; Novitskiy, R. A.; Novitskiy, R. O.; Novickii, R. A.; Novitskij, R. A.; Novitskij, R. O.; Nowicki, R. A.; Novickij, R. A.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2025)
У навчальному посібнику викладено відомості про рибні біологічні ресурси Світового океану, їх раціональну промислову експлуатацію, наведено огляд світового ринку рибопродуктів, загальну характеристику промислових риб різних районів Світового океану, водойм світу та України. Автори наводять особливості морфології, анатомії, екології і етології промислових риб та їх використання при вилові, зазначають аспекти біологічної продуктивності водойм різного типу. Навчальний посібник призначений для підготовки фахівців першого (бакалаврського) і другого (магістерського) рівнів вищої освіти спеціальності Н5 Водні біоресурси та аквакультура у закладах вищої освіти України. Він буде корисним для аспірантів і викладачів біологічних і рибогосподарських факультетів університетів, науковців науково-дослідних установ і працівників рибогосподарської галузі України. U navchalnomu posibnyku vykladeno vidomosti pro rybni biolohichni resursy Svitovoho okeanu, yikh ratsionalnu promyslovu ekspluatatsiiu, navedeno ohliad svitovoho rynku ryboproduktiv, zahalnu kharakterystyku promyslovykh ryb riznykh raioniv Svitovoho okeanu, vodoim svitu ta Ukrainy. Avtory navodiat osoblyvosti morfolohii, anatomii, ekolohii i etolohii promyslovykh ryb ta yikh vykorystannia pry vylovi, zaznachaiut aspekty biolohichnoi produktyvnosti vodoim riznoho typu. Navchalnyi posibnyk pryznachenyi dlia pidhotovky fakhivtsiv pershoho (bakalavrskoho) i druhoho (mahisterskoho) rivniv vyshchoi osvity spetsialnosti N5 Vodni bioresursy ta akvakultura u zakladakh vyshchoi osvity Ukrainy. Vin bude korysnym dlia aspirantiv i vykladachiv biolohichnykh i rybohospodarskykh fakultetiv universytetiv, naukovtsiv naukovo-doslidnykh ustanov i pratsivnykiv rybohospodarskoi haluzi Ukrainy.
Ikhtiolohiia (zahalna, spetsialna i promyslova) u 3-kh t. T. III. Ikhtiolohiia (promyslova)
Новіцький Роман Олександрович https://orcid.org/0000-0001-9373-5759
Keywords: Світовий океан; Svitovyi okean; континентальні водойми; kontynentalni vodoimy; іхтіофауна; ikhtiofauna; водні біоресурси; vodni bioresursy; рибна продукція; rybna produktsiia; промисел; promysel; комерційне рибальство; komertsiine rybalstvo; динаміка популяцій; dynamika populiatsii