Залежність м’ясної продуктивності від тонини вовни у м’ясо-вовнових ярок - Микитюк, Віктор Васильович; Mykytiuk, V.; Mykytyuk, V. V.; Mykytiuk, V. V.; Mikityuk, V. V.; Mikitiuk, V. V.; Mykytiuk, Viktor; Mykytyuk, Viktor; Мокдат Санаа, Я. А.; Mokdat Sanaa, Y. A.; Стапай, П. В.; Stapay, Petro (Інститут сільського господарства Карпатського регіону НААН, 2024)
У статті представлено дані про рівень м’ясної й вовнової продуктивності у м’ясо-вовнових ярок залежно від тонини вовнових волокон. Встановлено, що ярки з різною тониною вовни по різному проявляють свій генетичний потенціал продуктивності. Зокрема найвищі показники м’ясної та вовнової продуктивності притаманні яркам з тониною вовни 56 якості у порівняні з ярками 58 і 60 якості. Загальний приріст живої маси піддослідних тварин за період експерименту склав 4,2–4,9 кг і збільшився на 11,3–13,0 % порівняно з початковою масою. За настригом немитої вовни із ділянки 100 см2 шкіри ярки з тониною вовни 56 якості переважали своїх ровесниць з тониною вовни 60 і 58 якості на – 10,1 і 9,0 %. За споживанням корму поміж ярками піддослідних груп суттєвих відмінностей не виявлено. Найвищий настриг вовни та нижчі витрати кормових одиниць і перетравного протеїну у ярок з тониною вовни 56 якості пов’язанні з особливостями конституції та кращою здатністю засвоювати поживні речовини корму. Ці тварини володіють ширшим діапазоном адаптаційної пластичності до факторів довкілля, як правило вирізняються кращою життєздатністю, вищою продуктивністю, а отже є більш економічно вигідними, що свідчить про доцільність формувати з них основний масив поголів’я господарства. Отже, отриманні дані засвідчують доцільність, щодо використання у селекційному процесі при вирощуванні м’ясо-вовнових ярок як інтегрального показника, тонину вовни. The article presents data on the meat and wool productivity level in meat and wool breeds depending on the fineness of wool fibres. It has been established that ewes with different wool fineness show their genetic potential for productivity in different ways. In particular, the highest indicators of meat and wool productivity are inherent in ewes with wool fineness of 56 quality compared to ewes of 58 and 60 quality. The total increase in live weight of the experimental animals during the experiment was 4.2-4.9 kg and increased by 11.3-13.0% compared to the initial weight. From the point of view of unwashed wool cutting from a 100 cm2 skin area, the ewes with a wool fineness of 56 quality outperformed their counterparts with a wool fineness of 60 and 58 quality by 10.1 and 9.0%. No significant differences were found in feed consumption between the lambs of the experimental groups. The highest wool yield and lower consumption of feed units and digestible protein in the lambs with 56 quality wool fineness are associated with the peculiarities of the constitution and better ability to absorb feed nutrients. These animals have a wider range of adaptive plasticity to environmental factors, are generally more viable, have higher productivity, and are therefore more cost-effective, which indicates that it is advisable to form the bulk of the farm's livestock from them. Thus, the data obtained confirms the appropriateness of using wool fineness as an integral indicator in the breeding process for the cultivation of meat and wool sheep.
Dependence of meat productivity on wool fineness in meat and wool ewes
Микитюк Віктор Васильович https://orcid.org/0000-0002-1346-490X
Keywords: конверсія корму; feed conversion; ярки; ewes; тонина вовни; wool fineness; вовнова і м’ясна продуктивність; wool and meat production