Моделі оптимізації та економетрики – застосування в аграрній економіці - Васильєва, Наталя Костянтинівна; Vasylieva, Natalya; Мороз, Світлана Іванівна; Moroz, Svitlana (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2023)
Посібник присвячено побудуванню математичних моделей оптимізації та економетрики і розв’язуванню поставлених задач комп’ютерними інструментами електронних таблиць. Розглянуто приклади створення і аналізу моделей лінійного, цілочислового, нелінійного, динамічного програмування та парних і множинних регресій. Презентовано основні теоретичні та практичні аспекти розв’язання задач аграрної економіки, що зводяться до моделей оптимального планування на мережах, управління запасами, матричних ігор та систем масового обслуговування. Запропоновано тестові запитання та індивідуальні завдання для контролю засвоєння викладеного матеріалу. Для здобувачів першого (бакалаврського), другого (магістерського) та третього (освітньо-наукового) рівнів вищої освіти економічного і аграрного спрямування та фахівців, що цікавляться проблемами економіко-математичного моделювання в аграрному секторі. This textbook is devoted to creating mathematical models of optimization and econometrics and solving the set problems with computer tools of spreadsheet software. Model examples of linear, integer, non-linear, dynamic programming as well as simple and multiple regressions are considered. This textbook presents prime theoretical and practical aspects of solving problems of agricultural economy which can be reduced to the models of the optimal network planning, inventory, matrix games, and queuing theory. Test questions and individual tasks to monitor understanding of the studied material are proposed. This textbook is meant for the students of the first (bachelor), second (master) and third (doctor of philosophy) degrees of higher education in economics and agriculture as well as for the professionals who are interested in applying economic and mathematical modelling to the agricultural sector.
Models of Optimization and Econometrics – Application to Agricultural Economics
Keywords: оптимізаційні моделі; optimization models; економетричні моделі; econometrics models; аграрна економіка; agricultural economy