Параметри субклінічного маститу в кіз - Зажарська, Надія Миколаївна; Zazharska, Nadiia; Zazharska, N. M.; Zazharska, N.; Zazhars’ka, N. M.; Zazharskaya, N. N.; Zazharskaya, N.; Zazharska, N. N.; Неверковець, Н .Ю.; Neverkovets, N .Iu.; Данилюк, В. О.; Danyliuk, V. O. (Дніпропетровський ДАЕУ, 2017)
Встановлено параметри виявлення субклінічного маститу в кіз. Досліджено проби молока від 27 кіз. Виявлено, що зі збільшенням умісту хлоридів у козиному молоці збільшується і бактеріальне забруднення молока, але статистичної різниці не зафіксовано. Сукупність таких показників, як вміст хлоридів >300 мг%, кількість соматичних клітин >2 млн/мл, хлорцукрове число 7 і вище, позитивна проба відстоювання може слугувати критерієм виявлення субклінічного маститу в кіз. Vstanovleno parametry vyiavlennia subklinichnoho mastytu v kiz. Doslidzheno proby moloka vid 27 kiz. Vyiavleno, shcho zi zbilshenniam umistu khlorydiv u kozynomu molotsi zbilshuietsia i bakterialne zabrudnennia moloka, ale statystychnoi riznytsi ne zafiksovano. Sukupnist takykh pokaznykiv, yak vmist khlorydiv >300 mh%, kilkist somatychnykh klityn >2 mln/ml, khlortsukrove chyslo 7 i vyshche, pozytyvna proba vidstoiuvannia mozhe sluhuvaty kryteriiem vyiavlennia subklinichnoho mastytu v kiz.
Parametry subklinichnoho mastytu v kiz
Зажарська Надія Миколаївна https://orcid.org/0000-0002-8328-6440
Keywords: бактеріальне забруднення; bakterialne zabrudnennia; козине молоко; kozyne moloko; соматичні клітини; somatychni klityny; вміст хлоридів; vmist khlorydiv; хлорцукрове число; khlortsukrove chyslo; електропровідність; elektroprovidnist; проба відстоювання; proba vidstoiuvannia