Наукові основи систем обробітку ґрунту в польових сівозмінах Лівобережного Лісостепу України - Шевченко, Микола Вікторович; Shevchenko, Mykola Viktorovych (Харківський НАУ ім. В. В. Докучаєва, 2015)
Метою досліджень було розробити оптимальне співвідношення різних способів і прийомів основного обробітку ґрунту в сівозмінах Лівобережного Лісостепу та північної степової зони для забезпечення сталої продуктивності орних земель, а також ресурсозберігаючого, ґрунтозахисного і екологічного напрямів в сучасних системах землеробства; науково обґрунтувати принципи планування систем обробітку ґрунту в сівозмінах з урахуванням ґрунтово-кліматичних, економічних і соціальних особливостей господарств. Metoiu doslidzhen bulo rozrobyty optymalne spivvidnoshennia riznykh sposobiv i pryiomiv osnovnoho obrobitku gruntu v sivozminakh Livoberezhnoho Lisostepu ta pivnichnoi stepovoi zony dlia zabezpechennia staloi produktyvnosti ornykh zemel, a takozh resursozberihaiuchoho, gruntozakhysnoho i ekolohichnoho napriamiv v suchasnykh systemakh zemlerobstva; naukovo obgruntuvaty pryntsypy planuvannia system obrobitku gruntu v sivozminakh z urakhuvanniam gruntovo-klimatychnykh, ekonomichnykh i sotsialnykh osoblyvostei hospodarstv.
Naukovi osnovy system obrobitku gruntu v polovykh sivozminakh Livoberezhnoho Lisostepu Ukrainy
Keywords: системи обробітку ґрунту; systemy obrobitku gruntu; основний обробіток ґрунту; osnovnyi obrobitok gruntu; сівозміни; sivozminy; продуктивність орних земель; produktyvnist ornykh zemel; системи землеробства; systemy zemlerobstva