Вплив позакореневих підживлень на зернову продуктивність сортів ячменю ярого в умовах фермерського господарства «Плантера» Павлоградського району Дніпропетровської області - Зоренко, Олександр Володимирович; Zorenko, Oleksandr Volodymyrovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
Хімізація сільськогосподарського виробництва, є одним із найважливіших факторів інтенсифікації, відіграє провідну роль у підвищенні економічної ефективності рослинництва та нарощуванні обсягів продукції з одиниці площі ріллі. Підвищення ефективності землеробства насамперед із використанням добрив є дієвим способом вирішення проблеми забезпечення продовольством. Дані науки та виробництва у різних зонах країни показують, що врожайність зернових культур може бути збільшена на 15-50% за рахунок застосування мінеральних добрив. Ячмінь ярий вирощується по всьому світу і є однією з найбільш цінних та високоврожайних зернових культур. Його зерно містить значну кількість клейковини, білків та інших цінних речовин, тому широко застосовується для продовольчих цілей; зерно та висівки – висококонцентрований корм для використання у тваринництві. Khimizatsiia silskohospodarskoho vyrobnytstva, ye odnym iz naivazhlyvishykh faktoriv intensyfikatsii, vidihraie providnu rol u pidvyshchenni ekonomichnoi efektyvnosti roslynnytstva ta naroshchuvanni obsiahiv produktsii z odynytsi ploshchi rilli. Pidvyshchennia efektyvnosti zemlerobstva nasampered iz vykorystanniam dobryv ye diievym sposobom vyrishennia problemy zabezpechennia prodovolstvom. Dani nauky ta vyrobnytstva u riznykh zonakh krainy pokazuiut, shcho vrozhainist zernovykh kultur mozhe buty zbilshena na 15-50% za rakhunok zastosuvannia mineralnykh dobryv. Yachmin yaryi vyroshchuietsia po vsomu svitu i ye odniieiu z naibilsh tsinnykh ta vysokovrozhainykh zernovykh kultur. Yoho zerno mistyt znachnu kilkist kleikovyny, bilkiv ta inshykh tsinnykh rechovyn, tomu shyroko zastosovuietsia dlia prodovolchykh tsilei; zerno ta vysivky – vysokokontsentrovanyi korm dlia vykorystannia u tvarynnytstvi.
Vplyv pozakorenevykh pidzhyvlen na zernovu produktyvnist sortiv yachmeniu yaroho v umovakh fermerskoho hospodarstva «Plantera» Pavlohradskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: ячмінь ярий; yachmin yaryi; сорт; sort; мінеральне добриво; mineralne dobryvo; підживлення; pidzhyvlennia; зерно; zerno