Оптимізація технології вирощування райдужної форелі в умовах форелевого господарства «Стара Вага» Хустського району Закарпатської області - Домшинський, Владислав; Domshynskyi, Vladyslav (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Метою даної роботи є оптимізація технології вирощування райдужної форелі з використанням синтетичного метіоніну у комбікормах, а також вивчення впливу його рівня на середньодобові прирости маси тіла форелі. Сучасне форелівництво характеризується високим рівнем інтенсифікації виробництва, що потребує наукового підходу до годівлі риби, особливо на ранніх етапах онтогенезу. Одним із ключових чинників, що визначають темпи росту, життєздатність і рибопродуктивні показники цьоголіток райдужної форелі, є повноцінність амінокислотного складу комбікормів. Серед незамінних амінокислот особливе значення має метіонін, дефіцит якого обмежує синтез білка, уповільнює ріст риби та знижує ефективність використання кормів. У промислових умовах вирощування форелі значна частина раціонів формується на основі рослинної сировини, яка, як правило, є бідною на метіонін. Це зумовлює необхідність додаткового введення синтетичного метіоніну з метою балансування кормів за амінокислотним складом. Використання синтетичного метіоніну дозволяє підвищити середньодобові прирости маси тіла, покращити конверсію корму, зменшити його витрати та забезпечити оптимальний фізіологічний стан цьоголіток форелі. Водночас питання оптимальних рівнів введення синтетичного метіоніну в раціони цьоголіток райдужної форелі в умовах різних технологій вирощування залишається недостатньо вивченим і потребує подальших досліджень. У зв’язку з цим вивчення впливу синтетичного метіоніну на рибницько-біологічні та економічні показники вирощування цьоголіток форелі є актуальним і має важливе практичне значення для підвищення ефективності форелевих господарств. Об’єктом досліджень є цьоголітки райдужної форелі (Oncorhynchus mykiss), вирощувані в умовах промислових форелевих господарств. Предметом дослідження є вплив різного рівня синтетичного метіоніну у комбікормах на рибницько-біологічні показники цьоголіток форелі, зокрема на приріст маси, життєздатність і конверсію корму. Metoiu danoi roboty ye optymizatsiia tekhnolohii vyroshchuvannia raiduzhnoi foreli z vykorystanniam syntetychnoho metioninu u kombikormakh, a takozh vyvchennia vplyvu yoho rivnia na serednodobovi pryrosty masy tila foreli. Suchasne forelivnytstvo kharakteryzuietsia vysokym rivnem intensyfikatsii vyrobnytstva, shcho potrebuie naukovoho pidkhodu do hodivli ryby, osoblyvo na rannikh etapakh ontohenezu. Odnym iz kliuchovykh chynnykiv, shcho vyznachaiut tempy rostu, zhyttiezdatnist i ryboproduktyvni pokaznyky tsoholitok raiduzhnoi foreli, ye povnotsinnist aminokyslotnoho skladu kombikormiv. Sered nezaminnykh aminokyslot osoblyve znachennia maie metionin, defitsyt yakoho obmezhuie syntez bilka, upovilniuie rist ryby ta znyzhuie efektyvnist vykorystannia kormiv. U promyslovykh umovakh vyroshchuvannia foreli znachna chastyna ratsioniv formuietsia na osnovi roslynnoi syrovyny, yaka, yak pravylo, ye bidnoiu na metionin. Tse zumovliuie neobkhidnist dodatkovoho vvedennia syntetychnoho metioninu z metoiu balansuvannia kormiv za aminokyslotnym skladom. Vykorystannia syntetychnoho metioninu dozvoliaie pidvyshchyty serednodobovi pryrosty masy tila, pokrashchyty konversiiu kormu, zmenshyty yoho vytraty ta zabezpechyty optymalnyi fiziolohichnyi stan tsoholitok foreli. Vodnochas pytannia optymalnykh rivniv vvedennia syntetychnoho metioninu v ratsiony tsoholitok raiduzhnoi foreli v umovakh riznykh tekhnolohii vyroshchuvannia zalyshaietsia nedostatno vyvchenym i potrebuie podalshykh doslidzhen. U zviazku z tsym vyvchennia vplyvu syntetychnoho metioninu na rybnytsko-biolohichni ta ekonomichni pokaznyky vyroshchuvannia tsoholitok foreli ye aktualnym i maie vazhlyve praktychne znachennia dlia pidvyshchennia efektyvnosti forelevykh hospodarstv. Obiektom doslidzhen ye tsoholitky raiduzhnoi foreli (Oncorhynchus mykiss), vyroshchuvani v umovakh promyslovykh forelevykh hospodarstv. Predmetom doslidzhennia ye vplyv riznoho rivnia syntetychnoho metioninu u kombikormakh na rybnytsko-biolohichni pokaznyky tsoholitok foreli, zokrema na pryrist masy, zhyttiezdatnist i konversiiu kormu.
Optymizatsiia tekhnolohii vyroshchuvannia raiduzhnoi foreli v umovakh forelevoho hospodarstva «Stara Vaha» Khustskoho raionu Zakarpatskoi oblasti
Keywords: райдужна форель; raiduzhna forel; цьоголітки; tsoholitky; синтетичний метіонін; syntetychnyi metionin; комбікорм; kombikorm; середньодобовий приріст; serednodobovyi pryrist; технологія вирощування; tekhnolohiia vyroshchuvannia