Моделювання процесів надання якісних санаторно-курортних послуг як передумова сталого розвитку підприємств - Субота, Микола Васильович; Subota, Mykola; Демидова, Марія Миколаївна; Demydova, Mariia (ДВНЗ "Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди", 2020)
Предметом дослідження є теоретико-методологічні засади моделювання процесів формування конкурентоздатних санаторно-курортних послуг як передумови сталого розвитку підприємств. Метою дослідження є обґрунтування можливих варіантів найбільш ефективної стратегії, яка б задовольняла вимоги СКЗ по досягненню цілей сталого розвитку в умовах обмеженого фінансування та забезпечувала б зміцнення СЕБ СР CКЗ. Методи дослідження. У дослідженні використано сукупність наукових методів і підходів, у тому числі логічного узагальнення, системний, метод порівнянь, графічно-табличний, що дозволило забезпечити концептуальну єдність дослідження. Результати роботи. Враховуючи уніфіковану бізнес-модель досліджуваних СКЗ, важливим питанням, що вирішується, є визначення вибору найбільш ефективної стратегії, яка б задовольняла вимоги СКЗ по досягненню цілей сталого розвитку в умовах обмеженого фінансування та забезпечувала б зміцнення СЕБ СР CКЗ. Галузь застосування результатів. В галузі економічних наук та в практичній діяльності санаторно-курортних підприємств. Висновки. Проведене дослідження спрямоване на розробку методології впровадження принципів сталого розвитку при моделюванні процесів надання якісних послуг у сфері санаторно-курортного обслуговування. Розроблена модель реалізована за допомогою методів багатофакторного нечіткого моделювання: методу аналізу ієрархій (МАІ) і методу структурування функції якості (Quality Function Deployment (QFD) та використання індикаторів сталого розвитку в умовах нечіткого структурування функцій якості. Нечіткий підхід передбачає врахування якісних характеристик, отриманих експертним методом, що значно полегшує оцінку. QFD дає можливість трансформувати цінність для споживача в технічні характеристики СК послуг, розставити пріоритети і визначити завдання по оптимізації оздоровчих послуг. Враховуючи ризики, що визначаються на основі польових або маркетингових досліджень діяльності СКЗ, з метою сталого проектування СК послуг, формуються життєздатні стратегії для усунення або зниження даних ризиків. Вплив кожної стратегії на досягнення поставлених цілей СЕБ СР СКЗ визначено за нечіткою шкалою МАІ. The subject of the research is the theoretical and methodological principles of modeling the processes of formation of competitive sanatorium and resort services as a prerequisite for sustainable development of enterprises. The purpose of the study is to substantiate the possible options for the most effective strategy that would meet the requirements of the SCC to achieve sustainable development goals in conditions of limited funding and would strengthen the SEB SR SCC. Research methods. The study used a set of scientific methods and approaches, including logical generalization, system, comparison method, graphical and tabular, which allowed to ensure the conceptual unity of the study. Results of work. Given the unified business model of the studied VCCs, an important issue to be addressed is to determine the choice of the most effective strategy that would meet the requirements of the VCC to achieve sustainable development goals in conditions of limited funding and strengthen the SEB SR VCC. Field of application of results. In the field of economic sciences and in the practical activities of sanatoriums. Conclusions. The study is aimed at developing a methodology for implementing the principles of sustainable development in modeling the processes of providing quality services in the field of spa services. The developed model is implemented using the methods of multifactor fuzzy modeling: the method of hierarchy analysis (MAI) and the method of structuring the quality function (QFD) and the use of indicators of sustainable development in terms of fuzzy structuring of quality functions. QFD makes it possible to transform the value for the consumer into the technical characteristics of the IC services, to prioritize and identify tasks for the optimization of health services. viable strategies for eliminating or reducing these risks are formed. The impact of each strategy on the achievement of the goals of the SE SRS VHF is determined by a fuzzy IAI scale.
Modeling of processes of providing high-quality sanatorium and resort services as a precondition for sustainable development of enterprises
Keywords: моделювання; modeling; соціально-економічна безпека; socio-economic security; сталий розвиток; sustainable development; санаторно-курортні підприємства; sanatoriums