Вплив синтетичних мийних засобів на довкілля - Кравець, Руслан Романович; Kravets, Ruslan (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2026)
Дипломна робота присвячена дослідженню впливу синтетичних мийних засобів на навколишнє середовище та здоров’я людини. У роботі проаналізо-вано основні групи побутової хімії, їх хімічний склад та екологічні наслідки використання. Актуальність теми зумовлена постійним зростанням виробництва і спо-живання синтетичних мийних засобів, компоненти яких потрапляють у стічні води та негативно впливають на водні екосистеми. Особливу небезпеку станов-лять поверхнево-активні речовини та фосфати, що спричиняють погіршення якості води та розвиток евтрофікації водойм. Метою роботи є оцінка впливу синтетичних мийних засобів на довкілля. Для досягнення поставленої мети розглянуто історію розвитку побутової хімії, охарактеризовано склад і властивості мийних засобів, досліджено їх вплив на навколишнє середовище та здоров’я людини, а також проведено соціологічне опитування щодо використання побутової хімії. Об’єкт дослідження – синтетичні мийні засоби як чинник антропогенного впливу на довкілля. Предмет дослідження – екологічні наслідки використання компонентів побутової хімії. У роботі використано методи аналізу наукової літератури, порівняльно-го аналізу, статистичні та соціологічні методи дослідження. Практичне значення роботи полягає у можливості використання резуль-татів дослідження для підвищення екологічної обізнаності населення щодо без-печного використання побутової хімії. Dyplomna robota prysviachena doslidzhenniu vplyvu syntetychnykh myinykh zasobiv na navkolyshnie seredovyshche ta zdorovia liudyny. U roboti proanalizo-vano osnovni hrupy pobutovoi khimii, yikh khimichnyi sklad ta ekolohichni naslidky vykorystannia. Aktualnist temy zumovlena postiinym zrostanniam vyrobnytstva i spo-zhyvannia syntetychnykh myinykh zasobiv, komponenty yakykh potrapliaiut u stichni vody ta nehatyvno vplyvaiut na vodni ekosystemy. Osoblyvu nebezpeku stanov-liat poverkhnevo-aktyvni rechovyny ta fosfaty, shcho sprychyniaiut pohirshennia yakosti vody ta rozvytok evtrofikatsii vodoim. Metoiu roboty ye otsinka vplyvu syntetychnykh myinykh zasobiv na dovkillia. Dlia dosiahnennia postavlenoi mety rozghlianuto istoriiu rozvytku pobutovoi khimii, okharakteryzovano sklad i vlastyvosti myinykh zasobiv, doslidzheno yikh vplyv na navkolyshnie seredovyshche ta zdorovia liudyny, a takozh provedeno sotsiolohichne opytuvannia shchodo vykorystannia pobutovoi khimii. Obiekt doslidzhennia – syntetychni myini zasoby yak chynnyk antropohennoho vplyvu na dovkillia. Predmet doslidzhennia – ekolohichni naslidky vykorystannia komponentiv pobutovoi khimii. U roboti vykorystano metody analizu naukovoi literatury, porivnialno-ho analizu, statystychni ta sotsiolohichni metody doslidzhennia. Praktychne znachennia roboty poliahaie u mozhlyvosti vykorystannia rezul-tativ doslidzhennia dlia pidvyshchennia ekolohichnoi obiznanosti naselennia shchodo bez-pechnoho vykorystannia pobutovoi khimii.
Vplyv syntetychnykh myinykh zasobiv na dovkillia
Keywords: синтетичні мийні засоби; syntetychni myini zasoby; побутова хімія; pobutova khimiia; поверхнево-активні речовини; poverkhnevo-aktyvni rechovyny; фосфати; fosfaty; забруднення води; zabrudnennia vody; евтрофікація; evtrofikatsiia; довкілля; dovkillia