Перспективи використання фосформобілізуючих бактеріальних добрив в посівах сої в умовах північного степу України - Крамарьов, Сергій Михайлович; Kramarov, Serhii; Крамарьов, Олександр Сергійович; Kramarov, Oleksandr; Амброзяк, Юрій Васильович; Ambroziak, Yurii; Бандура, Любов Павлівна; Bandura, Liubov (Інститут зернових культур НААН України, 2025)
Актуальність роботи зумовлена необхідністю вирішення фосфорної проблеми, яка пов’язана з високою потребою рослин сої в рухомих формах фосфору, особливо на початкових етапах росту й розвитку. Часткове розв’язання цієї проблеми можливе шляхом використання фосфатмобілізуючих мікроорганізмів. Завдяки виділенню ними ферментів та органічних кислот у ґрунті відбувається перетворення важкорозчинних речовин фосфору на рухомі форми, що забезпечує оптимальне фосфорне живлення рослин у ювенільний період. Aktualnist roboty zumovlena neobkhidnistiu vyrishennia fosfornoi problemy, yaka poviazana z vysokoiu potreboiu roslyn soi v rukhomykh formakh fosforu, osoblyvo na pochatkovykh etapakh rostu y rozvytku. Chastkove rozviazannia tsiiei problemy mozhlyve shliakhom vykorystannia fosfatmobilizuiuchykh mikroorhanizmiv. Zavdiaky vydilenniu nymy fermentiv ta orhanichnykh kyslot u grunti vidbuvaietsia peretvorennia vazhkorozchynnykh rechovyn fosforu na rukhomi formy, shcho zabezpechuie optymalne fosforne zhyvlennia roslyn u yuvenilnyi period.
Perspektyvy vykorystannia fosformobilizuiuchykh bakterialnykh dobryv v posivakh soi v umovakh pivnichnoho stepu Ukrainy
Keywords: соя; soia; насіння; nasinnia; ризосфера; ryzosfera; ґрунтові мікроорганізми; gruntovi mikroorhanizmy; протеїн; protein; жир; zhyr; бактеріальні добрива; bakterialni dobryva