Ефективність комплексного лікування хворих маститом корів в умовах Пр-АТ «Агро-Союз» Синельниківського району Дніпропетровської області - Золотоноша, Катерина Михайлівна; Zolotonosha, Katerina; Корейба, Людмила Володимирівна; Koreyba, Ludmila (Національний університет біоресурсів і природокористування України, 2015)
Оскільки причини виникнення маститів і зміни, що відбуваються при них, у тканинах молочної залози різноманітні, лікувальні заходи повинні проводитися з урахуванням стану тварини. Воно повинно бути спрямованим на збереження функції молочної залози, відновлення молочної продуктивності, запобігання рецидивів захворювання і одержання екологічно чистих продуктів тваринництва. Найбільш успішна комплексна терапія у перші три дні з моменту захворювання корови. Застосування одних і тих же лікарських засобів та лікувальних прийомів у віддалені терміни виявляється малоефективним. Застосування комплексного застосування препаратів етіотропної та загальностимулюючої терапії при лікуванні корів хворих на післяродові мастити є ефективним, так як сприяє швидшому одужанню, підвищенню ефективності на 10-20 % та відновленню молочної продуктивності.
Keywords: корови; cows; мастит; mastitis; комплексне лікування; complex treatment