A model for analyzing the financial stability of banks in the VUCA-world conditions - Khalatur, Svitlana; Халатур, Світлана Миколаївна; Velychko, Liudmyla; Величко, Людмила; Pavlenko, Olena; Павленко, Олена Сергіївна; Karamushka, Oleksandr; Карамушка, Олександр Миколайович; Huba, Mariia; Губа, Мрія (My University, 2021)
VUСA is a chaotic and rapidly changing business environment that, based on the variability, uncertainty, complexity and ambiguity of the modern world, transforms the approach of banks to the analysis of financial stability. The aim of the paper is to improve tools for monitoring the impact of VUCA-world conditions on the financial stability of banks, namely a model for studying and analyzing the impact of the modern business space “VUCA” on the financial stability of the country's banks. To test the model, the method of constructing regression equations in multifactor regression analysis is used. For this study, data from some Eastern European countries (Ukraine, Belarus, Latvia, Lithuania, Moldova) were used, and time series data were used for 10 years from 2010 to 2019. Having considered the definition of “VUCA-world conditions”, the model of modern business space “VUCA” was developed when analyzing the activity of banks in the studied countries. Drivers, consequences, requirements and macroeconomic indicators of the countries’ activities in the VUСA-world conditions are determined. The VUCA-world conditions also consider the study of key macroeconomic indicators that allow building long-term relationships throughout the value chain. The analysis of the studied Eastern European countries showed that with the increase of factors of GDP growth, GNI per capita growth, research and development costs, foreign direct investment, and net inflow of 1%, the effective ratio of bank capital and assets also increases. The assessment, in contrast to the existing ones, makes it possible to consider the impact of the macroeconomic environment of banks on their financial stability. VUСA - це хаотичне та швидко мінливе ділове середовище, яке на основі мінливості, невизначеності, складності та неоднозначності сучасного світу трансформує підхід банків до аналізу фінансової стабільності. Метою статті є вдосконалення інструментів для моніторингу впливу світових умов VUCA на фінансову стабільність банків, а саме моделі для вивчення та аналізу впливу сучасного ділового простору “VUCA” на фінансову стабільність банків країни. . Для тестування моделі використовується метод побудови рівнянь регресії при багатофакторному регресійному аналізі. Для цього дослідження були використані дані деяких східноєвропейських країн (Україна, Білорусь, Латвія, Литва, Молдова), а також дані часових рядів протягом 10 років з 2010 по 2019 рік. Розглянувши визначення поняття «VUCA-світові умови», під час аналізу діяльності банків у досліджуваних країнах була розроблена модель сучасного ділового простору «VUCA». Визначено фактори, наслідки, вимоги та макроекономічні показники діяльності країн в умовах світу VUСA. Світові умови VUCA також розглядають вивчення ключових макроекономічних показників, які дозволяють будувати довгострокові відносини по всьому ланцюжку створення вартості. Аналіз досліджених східноєвропейських країн показав, що із збільшенням факторів зростання ВВП, приросту ВНД на душу населення, витрат на дослідження та розробки, прямих іноземних інвестицій та чистого припливу 1%, ефективне співвідношення банківського капіталу та активів також зростає. Оцінка, на відміну від існуючих, дає змогу розглянути вплив макроекономічного середовища банків на їх фінансову стійкість.
Модель для аналізу фінансової стійкості банків в умовах VUCA-світу
Keywords: ambiguity; неоднозначність; bank activity; банківська діяльність; complexity; складність; efficiency; ефективність; macroeconomic indicators; макроекономічні показники; uncertainty; невизначеність; volatility; волатильність; VUCA-response; відповідь VUCA