Реалізація генетичного потенціалу високопродуктивних голштинських корів різного віку в умовах промислової технології виробництва молока - Піщан, Станіслав Григорович; Pishan, S.; Pischan, S.; Pishan, S. G.; Pischan, S. G.; Pishchan, Stanislav; Pishchan, S. G.; Литвищенко, Людмила Олександрівна; Lytvyschenko, L.; Litvischenko, L. O.; Litvischenko, Lіudmyla; Lytvyschenko, L. O.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Показники найвищих удоїв молока за добу в голштинських корів зростають з їх віком до третьої лактації, набувають свого максимального значення та знижуються до п’ятої лактації. Причому зростання живої маси, як і її зниження, не є адекватним збільшенню чи зменшенню рівня найвищих удоїв. Жорсткі умови експлуатації, але високоенергетичні загальнозмішані раціони забезпечують досить повну реалізацію генетичного потенціалу, за якого найвищі добові надої голштинів знаходяться на рівні 44,9– 48,1 кг молока. Pokaznyky naivyshchykh udoiv moloka za dobu v holshtynskykh koriv zrostaiut z yikh vikom do tretoi laktatsii, nabuvaiut svoho maksymalnoho znachennia ta znyzhuiutsia do piatoi laktatsii. Prychomu zrostannia zhyvoi masy, yak i yii znyzhennia, ne ye adekvatnym zbilshenniu chy zmenshenniu rivnia naivyshchykh udoiv. Zhorstki umovy ekspluatatsii, ale vysokoenerhetychni zahalnozmishani ratsiony zabezpechuiut dosyt povnu realizatsiiu henetychnoho potentsialu, za yakoho naivyshchi dobovi nadoi holshtyniv znakhodiatsia na rivni 44,9– 48,1 kh moloka.
Realizatsiia henetychnoho potentsialu vysokoproduktyvnykh holshtynskykh koriv riznoho viku v umovakh promyslovoi tekhnolohii vyrobnytstva moloka
Піщан Станіслав Григорович https://orcid.org/0000-0001-8579-9429 Литвищенко Людмила Олександрівна http://orcid.org/0000-0002-4239-5405 Піщан Ілона Станіславівна https://orcid.org/0000-0001-5030-6348 Горчанок Анна Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-0103-1477 Капшук Наталя Олексіївна https://orcid.org/0000-0002-2859-2795
Keywords: продуктивні показники; produktyvni pokaznyky; промислові технології виробництва молока; promyslovi tekhnolohii vyrobnytstva moloka; високопродуктивні голштинські корови; vysokoproduktyvni holshtynski korovy