Результати моніторингу залізодефіцитної анемії у підсисних поросят на свинарських фермах України - Костюшкевич, К. Л.; Kostiushkevych, K. L.; Єсіна, Елеонора В’ячеславівна; Iesina, E. V.; Yesina, E. V.; Yesina, E. (Дніпровський ДАЕУ, 2025)
Проведено клініко-лабораторний моніторинг залізодефіцитної анемії у підсисних поросят на 15 свинарських підприємствах України. Досліджено рівень гемоглобіну у 572 поросят на 3-тю та 17-ту добу життя. Встановлено, що у 60 % господарств наявний субклінічний перебіг залізодефіцитної анемії, який супроводжувався зниженням рівня гемоглобіну у значної частини тварин. Основними причинами розвитку анемії були використання залізовмісних препаратів зі зниженою біодоступністю, порушення схем їх застосування, помилки під час ін’єкцій та недоліки технологічного менеджменту. Отримані результати підтверджують актуальність проблеми та необхідність удосконалення профілактичних заходів у свинарстві. Provedeno kliniko-laboratornyi monitorynh zalizodefitsytnoi anemii u pidsysnykh porosiat na 15 svynarskykh pidpryiemstvakh Ukrainy. Doslidzheno riven hemohlobinu u 572 porosiat na 3-tiu ta 17-tu dobu zhyttia. Vstanovleno, shcho u 60 % hospodarstv naiavnyi subklinichnyi perebih zalizodefitsytnoi anemii, yakyi suprovodzhuvavsia znyzhenniam rivnia hemohlobinu u znachnoi chastyny tvaryn. Osnovnymy prychynamy rozvytku anemii buly vykorystannia zalizovmisnykh preparativ zi znyzhenoiu biodostupnistiu, porushennia skhem yikh zastosuvannia, pomylky pid chas iniektsii ta nedoliky tekhnolohichnoho menedzhmentu. Otrymani rezultaty pidtverdzhuiut aktualnist problemy ta neobkhidnist udoskonalennia profilaktychnykh zakhodiv u svynarstvi.
Rezultaty monitorynhu zalizodefitsytnoi anemii u pidsysnykh porosiat na svynarskykh fermakh Ukrainy
Єсіна Елеонора В’ячеславівна http://orcid.org/0000-0003-3867-4118
Keywords: залізодефіцитна анемія; zalizodefitsytna anemiia; підсисні поросята; pidsysni porosiata; гемоглобін; hemohlobin; свинарство; svynarstvo