Використання червоно-бурих глин для рекультивації шахтних відвалів - Харитонов, Микола Миколайович; Kharytonov, Mykola; Жиленко, Микола Іванович; Zhylenko, Mykola (Чорноморський державний університет імені Петра Могили, 2011)
Вивчення видового складу піонерного угруповання рослинності на перекритому 30 см шаром червоно-бурої глини шахтному відвалі дозволило виявити 34 види рослин. Аналіз видового складу рослин за типами життєвих форм відповідає бур’янистій стадії сукцесії самозаростання. Розподіл рослин родини бобових свідчить про нестачу азоту і необхідність проведення подальших фітомеліоративних заходів The spectrum of the pioneer plant population in overlapped with 30 cm red-brown clay stratum coal mine heap allowed to fix 34 plant species. Analyze of plant species content on the types of viable forms is regarding to weeds stage of succession stage of selfgrowing. Plant distribution of the leguminous family testifies about nitrogen deficiency and neccessity to conduct additional plant meliorative measures
Use of red-brown clays for reclamation of mine dumps
Keywords: спектр родин флори; Flora range of families; життєві форми; life forms; сукцесія; succession; біорізноманіття; biodiversity; шахтні відвали; mine dumps; рекультивація; reclamation