Технологія годівлі дійних корів в умовах товариство з обмеженою відповідальністю «Молочно-виробничий комплекс «Єкатеринославський» Дніпровського району Дніпропетровської області - Останко, Євангеліна Іванівна; Ostanko, Yevanhelina Ivanivna (Дніпровський ДАЕУ, 2025)
Годівля тварин у молочному скотарстві – один найбільш складних і трудомістких технологічних процесів, який включає: навантаження кормів, транспортування їх у корівник, на вигульно-кормовий майданчик або ж у кормоцех, приготування та роздавання у годівниці. Годівля корів ускладнюється ще й тим, що до раціону входять різні за структурою та фізичним станом корми (сіно, сінаж, силос, концентровані, солома, меляса тощо). За мету кваліфікаційної роботи було вивчити технологію годівлі швіцьких корів загально змішаними раціонами в умовах інтенсивної технології експлуатації. Дослідження за темою кваліфікаційної роботи виконувались упродовж 2024/2025 рр. в умовах молочно-виробничого комплексу “Єкатеринославський”. Виявлено, що до раціону годівлі швіцьких корів входить 11 інгредієнтів, кількість яких за фазами лактції твраин змінюється. Так, якщо у першу фазу лактації сіно злакових культур становило 1,7 кг за сухою речовино, то у другу зростає до 2,7 кг, а в третю – навпаки знижується до показника 1,1 кг. Поживність рацоінів за енергетичними кормовими одиницями дуже стабільний і коливається в межах 22,5 у першу фазу до 21,4 у третю. Суха речовина раціонів годівлі швіцьких корів також дуже стабільна за всіма фазами лактації. Так, у першу та другу фази лактації суха речовина корму знаходиться на рівні 22,2 кг і лише у третю дещо зменшується до рівня 21,3 кг. Упродовж доби лактуючі швіцькі корови споживають корм упродовж 349,9 хв, а пережовує його на протязі 387,2 хв. Тобто, тварини витрачають як на споживання, так і на його пережовування майже один час. Охоче споживання і пережовування корму тваринами вказує на збалансованість загально змішаного корму. Збалансована годівля високопродуктивних швіцьких корів з оптимальною кількість концентрованих кормів забезпечує нормальний білковий обмін, оскільки рівень загального білка в крові тварин різних лактацій знаходиться в межах норми і не опускається нижче показника 79,2 г/л та не перевищує – 82,4 г/л. Вмісту альбумінів у сироватці крові здорових лактуючих корів у нормі становить 27–43 г/л або 38–50 %. Високий рівень добової молочної продуктивності (25,9–46,4 кг), якісні показник молока – масова частка жиру і білка відповідно 3,832 і 3,36 %, нормальний рівень сечовини, середнє якого значення становить 25,9 мг%/100 мл, а також кількість соматичних клітин в молоці (261,3 тис./мл) вказують на високий рівень та збалансованість годівлі тварин за фазами лактації. Проведені дослідження показують, що використання технології годівлі швіцьких корів загально змішаними раціонами забезпечує реалізацію продуктивного потенціалу на рівні 8426,1–12877,2 кг молока за лактаційний період, з масовою часткою жиру 3,91 %, а білка – 3,37 %. При цьому, коефіцієнт молочності швіцьких корів досягає рівня 2022,1 кг. Високий та збалансований рівень годівлі швіцьких корів на промисловому комплексі забезпечує нормальну відтворну функцію, за якої сервіс-період знаходиться в межах 94,6–141,7 доби, індекс осіменіння – 1,79–2,57 одиниці, а період безпліддя не перевищує 66,7 доби. Виробництво та реалізація молока, отриманого в умовах промислового комплексу від швіцьких корів досить прибутковий бізнес, оскільки рентабельність виробництва продукції становить 23,1 %. The conducted studies show that the use of the technology of feeding Swiss cows with general mixed rations ensures the realization of the productive potential at the level of 8426.1–12877.2 kg of milk during the lactation period, with a mass fraction of fat of 3.91% and protein – 3.37%. At the same time, the milk yield of Swiss cows reaches the level of 2022.1 kg. A high and balanced level of feeding Swiss cows on an industrial complex ensures a normal reproductive function, in which the service period is within 94.6–141.7 days, the insemination index is 1.79–2.57 units, and the infertility period does not exceed 66.7 days. Production and sale of milk obtained in an industrial complex from Swiss cows is a fairly profitable business, since the profitability of production is 23.1%.
Tekhnolohiia hodivli diinykh koriv v umovakh tovarystvo z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Molochno-vyrobnychyi kompleks «Iekaterynoslavskyi» Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: репродуктивна функція; reproductive function; корови; cows; корм; feed; загальний змішаний раціон; general mixed diet; метаболічний гомеостаз корів; metabolic homeostasis of cows; молочна продуктивність; milk productivity