Удосконалення управління ліквідністю сільськогосподарського підприємства - Погорелов, Богдан Васильович; Pohorelov, Bohdan (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Об’єктом дослідження процес забезпечення ліквідності на ПВФ «АГРОЦЕНТР». Предметом дослідження є економічні відносини, що складаються між агробізнесом та їх економічними контрагентами у процесі забезпечення ліквідності. Метою кваліфікаційної роботи є теоретичне обґрунтування фінансового аспекту ліквідності підприємств та вдосконалення методичного інструментарію її аналізу. Методи дослідження діалектичний, економіко-статистичний, монографічний, абстрактно-логічний, розрахунково-конструктивний та інші методи економічних досліджень. В кваліфікаційному дослідженні акцентовано увагу на фінансовому аспекті економічної категорії «ліквідність» та обґрунтовано механізм реалізації ліквідності у фінансових відносинах економічних контрагентів. Аналіз ліквідності фінансово-самостійного економічного суб'єкта дозволив виокремити методи покращення ліквідності, які полягають в збільшенні поточних активів та зменшенні поточних зобов’язань. Практична значимість полягає у розвитку методичного інструментарію покращення фінансового стану підприємства шляхом впровадження розробок, здатних принести реальний економічний ефект. Obiektom doslidzhennia protses zabezpechennia likvidnosti na PVF «AHROTsENTR». Predmetom doslidzhennia ye ekonomichni vidnosyny, shcho skladaiutsia mizh ahrobiznesom ta yikh ekonomichnymy kontrahentamy u protsesi zabezpechennia likvidnosti. Metoiu kvalifikatsiinoi roboty ye teoretychne obgruntuvannia finansovoho aspektu likvidnosti pidpryiemstv ta vdoskonalennia metodychnoho instrumentariiu yii analizu. Metody doslidzhennia dialektychnyi, ekonomiko-statystychnyi, monohrafichnyi, abstraktno-lohichnyi, rozrakhunkovo-konstruktyvnyi ta inshi metody ekonomichnykh doslidzhen. V kvalifikatsiinomu doslidzhenni aktsentovano uvahu na finansovomu aspekti ekonomichnoi katehorii «likvidnist» ta obgruntovano mekhanizm realizatsii likvidnosti u finansovykh vidnosynakh ekonomichnykh kontrahentiv. Analiz likvidnosti finansovo-samostiinoho ekonomichnoho subiekta dozvolyv vyokremyty metody pokrashchennia likvidnosti, yaki poliahaiut v zbilshenni potochnykh aktyviv ta zmenshenni potochnykh zoboviazan. Praktychna znachymist poliahaie u rozvytku metodychnoho instrumentariiu pokrashchennia finansovoho stanu pidpryiemstva shliakhom vprovadzhennia rozrobok, zdatnykh prynesty realnyi ekonomichnyi efekt.
Udoskonalennia upravlinnia likvidnistiu silskohospodarskoho pidpryiemstva
Keywords: ліквідність; liquidity; платоспроможність; solvency; фінансова стійкість; financial stability; прибуток; profit; коефіцієнти ліквідності; liquidity ratios; рентабельність; profitability