Сучасний ґрунтогенез на рекультивованих літоземах зони Степу України - Волох, Петро Володимирович; Voloh, Petro; Узбек, Іван Харлампійович; Uzbek, Ivan (Дніпропетровський державний аграрний університет, 2010)
Проаналізовано характер сучасного ґрунтогенезу на рекультивованих літоземах зони Степу України. Установлено, що під впливом абіотичних і біотичних факторів у материнських породах інтенсифікуються елементарні ґрунтові процеси і природні екоенергетичні переноси, формується торфність літоземів. Інтенсивністю сучасного ґрунтогенезу є швидкість зміни концентрації біогенних елементів у літоземах за рахунок мікроорганізмів і фітомеліорації. Modern soilgenesis character on recultivated lithosoils of Ukraine Steepe Zones was analyzed. It was stated that under the influence of abotic and biotic factors in maternal rocks the elementary soil processes intensify the soil processes and natural ecoenergetic transfers are forming the peat content in lithosoils. The intensity of modern soilgenesis is the speed of biotic elements change concentration in lithosoils owing to microorganisms and photoreclamation.
Modern soilgenesis on recultivated lithosoils of Ukraine Steepe Zones
Keywords: ґрунтогенез; soil genesis; літоземи; lithozems; материнські породи; parent rocks; мікроорганізми; microorganisms; фітомеліорація; phytomelioration