Діагностика, лікування та профілактика за сечокам’яної хвороби в собак - Сапронова, Валентина Олексіївна; Sapronova, V.; Sapronova, Valentina; Sapronova, V. A.; Sapronova, V. O.; Cуслова, Наталія Іванівна; Suslova, Natalіya; Suslova, N. I.; Suslova, N.; Suslova, Natalia (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Відмічено, що основними етіологічними факторами розвитку сечокам’яної хвороби собак, є порушення обміну речовин, незбалансований раціон, інфекції сечовивідних шляхів, зниження резистентності, породна схильність, гіподинамія. Уролітіаз частіше реєструється у самок - 60%, чим у самців – 40%. За даними клінічних і лабораторних досліджень, уролітіазом хворіють безпорідні і породні тварини, особливо тяжко патологія перебігає у дрібних тварин. Сечокам’яну хворобу реєстрували в кокер-спанієлів, пуделів, ротвейлерів, такс і різеншнауцерів, що склало 68% від всіх порід. Встановлено, що понад 50 % були концентровані корми в суміші з іншими видами кормів, сухий корм собаки одержували лише в 19 % випадків. Натуральні корма отримували до 31% собак. Уролітіаз клінічно проявлявся симптомами у вигляді диспепсичних явищ, блюванням, странгурії, гематурії, здуттям черева, колір сечі був від солом’яного (ясно-жовтого) до жовтого в 15 % і 60 % відповідно, що визначається як фізіологічна норма. Дієтотерапія з використанням дієтичного корму "Hill's" U/D характеризується нормалізацією обміну речовин в організмі й регуляцією рівня рН сечі, що сприяє припиненню підвищеного виділення нирками сечових солей і підсилює їхню розчинність у сечі за рахунок мобілізації захисних колоїдів. Vidmicheno, shcho osnovnymy etiolohichnymy faktoramy rozvytku sechokamianoi khvoroby sobak, ye porushennia obminu rechovyn, nezbalansovanyi ratsion, infektsii sechovyvidnykh shliakhiv, znyzhennia rezystentnosti, porodna skhylnist, hipodynamiia. Urolitiaz chastishe reiestruietsia u samok - 60%, chym u samtsiv – 40%. Za danymy klinichnykh i laboratornykh doslidzhen, urolitiazom khvoriiut bezporidni i porodni tvaryny, osoblyvo tiazhko patolohiia perebihaie u dribnykh tvaryn. Sechokamianu khvorobu reiestruvaly v koker-spaniieliv, pudeliv, rotveileriv, taks i rizenshnautseriv, shcho sklalo 68% vid vsikh porid. Vstanovleno, shcho ponad 50 % buly kontsentrovani kormy v sumishi z inshymy vydamy kormiv, sukhyi korm sobaky oderzhuvaly lyshe v 19 % vypadkiv. Naturalni korma otrymuvaly do 31% sobak. Urolitiaz klinichno proiavliavsia symptomamy u vyhliadi dyspepsychnykh yavyshch, bliuvanniam, stranhurii, hematurii, zduttiam chereva, kolir sechi buv vid solomianoho (iasno-zhovtoho) do zhovtoho v 15 % i 60 % vidpovidno, shcho vyznachaietsia yak fiziolohichna norma. Diietoterapiia z vykorystanniam diietychnoho kormu "Hills" U/D kharakteryzuietsia normalizatsiieiu obminu rechovyn v orhanizmi y rehuliatsiieiu rivnia rN sechi, shcho spryiaie prypynenniu pidvyshchenoho vydilennia nyrkamy sechovykh solei i pidsyliuie yikhniu rozchynnist u sechi za rakhunok mobilizatsii zakhysnykh koloidiv.
Diahnostyka, likuvannia ta profilaktyka za sechokamianoi khvoroby v sobak
Сапронова Валентина Олексіївна https://orcid.org/0000-0002-0063-5773 Cуслова Наталія Іванівна https://orcid.org/0000-0001-9500-9224
Keywords: сечокам’яна хвороба; sechokamiana khvoroba; уролітіаз; urolitiaz; хвороби собак; khvoroby sobak; патологія сечових шляхів; patolohiia sechovykh shliakhiv