Ефективність системи ремонтних заходів соняшнику після градобою в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Стіл Агро» Дніпровського району Дніпропетровської області - Мусієнко, Богдан Сергійович; Musiienko, Bohdan Serhiiovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
На сьогоднішній день явище градобою в Степовій зоні України вже не є винятком або рідким природним явищем, а скоріше закономірністю внаслідок зміни клімату даної території. Ми спостерігаємо тенденцію підвищення прояву даного природного явища, збільшення кількості та розмірів граду, його тривалості та інтенсивності, що в свою чергу підвищує шкодочинність в різних галузях діяльності людства, наносить шкоду цивільній інфраструктурі, будівлям, автомобілям. Зокрема і в сільському господарстві наносить шкоду культурним рослинам та садам, впливаючи на врожайність та товарний вигляд продукції, що в свою чергу приводе до економічних втрат та може привести до недостачі сільськогосподарської продукції. Перед аграріями постає питання: Як боротися з даною проблемою, чи що можна зробити, щоб зменшити втрати і відновити втрачений потенціал врожаю? Саме на такі питання ми спробуємо надати відповіді в даній кваліфікаційній роботі. Na sohodnishnii den yavyshche hradoboiu v Stepovii zoni Ukrainy vzhe ne ye vyniatkom abo ridkym pryrodnym yavyshchem, a skorishe zakonomirnistiu vnaslidok zminy klimatu danoi terytorii. My sposterihaiemo tendentsiiu pidvyshchennia proiavu danoho pryrodnoho yavyshcha, zbilshennia kilkosti ta rozmiriv hradu, yoho tryvalosti ta intensyvnosti, shcho v svoiu cherhu pidvyshchuie shkodochynnist v riznykh haluziakh diialnosti liudstva, nanosyt shkodu tsyvilnii infrastrukturi, budivliam, avtomobiliam. Zokrema i v silskomu hospodarstvi nanosyt shkodu kulturnym roslynam ta sadam, vplyvaiuchy na vrozhainist ta tovarnyi vyhliad produktsii, shcho v svoiu cherhu pryvode do ekonomichnykh vtrat ta mozhe pryvesty do nedostachi silskohospodarskoi produktsii. Pered ahrariiamy postaie pytannia: Yak borotysia z danoiu problemoiu, chy shcho mozhna zrobyty, shchob zmenshyty vtraty i vidnovyty vtrachenyi potentsial vrozhaiu? Same na taki pytannia my sprobuiemo nadaty vidpovidi v danii kvalifikatsiinii roboti.
Efektyvnist systemy remontnykh zakhodiv soniashnyku pislia hradoboiu v umovakh tovarystva z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Stil Ahro» Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: соняшник; soniashnyk; градобій; hradobii; гібрид; hibryd; препарати; preparaty; олійна культура; oliina kultura