Экологические характеристики педонов дерново-литогенных почв на лёссах - Жуков, Александр Викторович; Жуков, Олександр Вікторович; Zhukov, Aleksandr; Задорожная, Г. А.; Задорожна, Г. О.; Zadorozhna, G.; Андрусевич, Е. В.; Андрусевич, К . В.; Andrusevich, K. (Дніпропетровський державний аграрний університет, 2012)
Показано, що одиниці просторової організації дерново-літогенних ґрунтів на лесах – педони – мають статистично відмінні фізичні та біологічні властивості. Встановлено, що важливу роль у формуванні педонів відіграє ступінь засолення грунту, який характеризується електропровідністю. Педони формують різні умови для існування рослин, унаслідок чого спостерігаються розбіжності в продуктивності рослинних угруповань. The units of the spatial organization of the sod lithogenic soils on loess – pedons have been shown as having physical and biological differences. The level of soil salinity has been stated as effecting on pedons forming that indicated by apparent electrical conductivity. The different environment within pedons leads to different plant community productivity.
Екологічні характеристики педонів дерново-літогенних ґрунтів на лессах
The ecological properties of the sod lithogenic soils on loess pedons
Keywords: педони; pedons; фізичні та біологічні властивості; physical and biological properties; ступінь засолення ґрунту; the degree of salinization of the soil; рослинні угруповання; plant communities