Моніторинг виявлення Listeria spp. в м’ясопродуктах птиці у Дніпропетровській області - Зажарська, Надія Миколаївна; Zazharska, Nadiia; Zazharska, N. M.; Zazharska, N.; Zazhars’ka, N. M.; Zazharskaya, N. N.; Zazharskaya, N.; Zazharska, N. N.; Боровик, Ірина Володимирівна; Borovic, Irina; Borovik, Irina; Borovik, I.; et al. (Stepan Gzhytskyi National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies Lviv, 2019)
Через високу летальність, лістеріоз є однією з найчастіших причин смерті від хвороб, пов’язаних з харчовими продуктами, посідаючи друге місце після сальмонельозу. Лістеріоз, зазвичай, виникає в результаті споживання контамінованих продуктів, у тому числі м’ясних і молочних. L. monocytogenes відносять до третьої групи патогенності. Переробні підприємства стикаються з постійною проблемою обсіменіння L. monocytogenes у виробництві. Забруднення харчових продуктів Listeria призводить до відкликання продукції, що спричиняє суттєві економічні збитки. Проведений аналіз динаміки виявлення і диференціальної ідентифікації Listeria spp. в м’ясопродуктах птахопереробних підприємств Дніпропетровщини. Дослідження проводили у Дніпропетровській регіональній державній лабораторії державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Для проведення моніторингу використовували результати досліджень проб м’яса та м’ясних продуктах птиці, які надавали виробники для мікробіологічного аналізу за 2008–2018 рр. Мікробіологічні дослідження виконували згідно з чинними міжнародними нормативними документами. Для проведення досліджень використовували флуоресцентний аналізатор “Mini Vidas”, Франція, проводили CAMP-тест. Біохімічні властивості виділених мікроорганізмів встановлювали за допомогою API-тестів виробництва BioMerieux, Франція. Аналізуючи кількість проведених досліджень, виявлення та ідентифікації Listeria у Дніпропетровській області за період 11 років, з 8172 аналізованих проб виявили 3001 позитивних результатів (36,7%). При цьому частка позитивних проб стрімко збільшується з 8,5% у 2008 р. до 77,9% – у 2018 р. З 8172 проведених мікробіологічних досліджень за 11 років виділяли L. ivanovii у 1523 зразках (18,6%), L. innocua – 833 (10,2%), L. monocytogenes – 493 (6%), L. seeligeri – 97 (1,2%). L. grayi – 36 (0,4%), L. welshimeri у 19 зразках м’ясної продукції (0,2%). З шести видів ідентифікованих Listeria більше половини складало L. ivanovii, що удвічі більше, ніж випадків L. Innocua, і утричі – порівняно з L. monocytogenes. Due to high mortality, listeriosis is one of the most common causes of death from illnesses associated with food, taking the second place after salmonellosis. Listeriosis, as a rule, arises as a result of consumption of contaminated products, including meat products, cheese, ready-to-eat foods. L. monocytogenes belongs to the third group of pathogenicity. Contamination by L. monocytogenes in processing of products is a constant problem in food plants. Food contamination Listeria leads to a withdrawal of products that produces economic losses. Analysis of the dynamic detection and of the differential identification of Listeria spp. in the meat products of poultry processing enterprises in Dnipropetrovsk region was conducted. The research was carried out by Dnipropetrovsk regional state laboratory of the state service of Ukraine for food safety and consumer protection. The results of bacteriological researches of meat samples which poultry plants gave for microbiological analysis during period 2008–2018 were used for monitoring. Microbiological research was carried out in accordance with valid international normative documents. The fluorescence analyzer Mini Vidas, France, the CAMP test were used for analysis. The biochemical properties of isolated microorganisms were established using BioMerieux API tests, France. Analyzing the number of researches and identification of microorganisms in the Dnipropetrovsk region for the period of 11 years, 3001 positive results out of 8172 analyzed samples were found (36.7%). Herewith, part of positive samples goes up from 8.5% in 2008 to 77.9% in 2018. L. ivanovii was isolated in 1523 samples (18.6%), L. inocua – 833 (10.2%), L. monocytogenes – 493 (6%), L. seeliger – 97 (1.2%), L. grayi – 36 (0.4%), L. welshimeri in 19 samples of meat products (0.2%) out of the 8172 microbiological studies conducted over 11 years. Of the six types of identified Listeria, more than half were L. ivanovii, which is twice as high as cases with L. incocua and thrice compared to L. monocytogenes.
Monitoring of the Listeria spp. identification from the poultry products in the Dnipropetrovsk region
Зажарська Надія Миколаївна https://orcid.org/0000-0002-8328-6440 Боровик Ірина Володимирівна https://orcid.org/0000-0001-5958-8396
Keywords: ідентифікація; identification; якість і безпека; quality and safety; лістеріоз; listeriosis; харчова токсикоінфекція; food toxicoinfection; Listeria spp.; Listeria spp.