Економічна діагностика ризиків продуктового провалу при впровадженні товарних інновацій в інтернет-магазині - Павловська, Ірина Григорівна; Pavlovska, Iryna; Нужна, Світлана Анатоліївна; Nuzhna, Svitlana; Нужна, Яна Олександрівна; Nuzhna, Yana (Дніпровський державний технічний університет, 2025)
У роботі розглядається науково-прикладна проблема розробки превентивної економічної діагностики ризиків провалу товарних інновацій, адаптованої до умов електронної комерції (e-commerce). Актуальність дослідження зумовлена високим рівнем інвестиційних та репутаційних втрат внаслідок провалу нових продуктів, спричиненого не лише класичними ринковими чинниками, а й специфічними цифровими ризиками (конверсійні бар'єри, UX/UI, вірусний негатив). В рамках дослідження систематизовано теоретичні підходи, доведено, що в e-commerce товарна інновація є комплексною пропозицією, а провал визначається технологічними та репутаційними критеріями. Обґрунтовано систему ключових показників ефективності (KPIs) для ранньої діагностики, включно з коефіцієнтом додавання до кошика (ATR), коефіцієнтом покинутого кошика (ACR) та індексом чистої підтримки (NPS), які виступають як ранні попереджувальні сигнали. На основі цих показників розроблено рекомендації щодо застосування системи раннього попередження (EWS) з трирівневим алгоритмом реагування, що забезпечує перехід від постфактумного аналізу до оперативного коригування товарної стратегії. Надано практичні пропозиції щодо антикризових заходів для мінімізації економічних та репутаційних втрат. Практичне значення роботи полягає у можливості безпосередньої інтеграції запропонованої системи діагностики та EWS в аналітичні платформи інтернет-магазинів. U roboti rozghliadaietsia naukovo-prykladna problema rozrobky preventyvnoi ekonomichnoi diahnostyky ryzykiv provalu tovarnykh innovatsii, adaptovanoi do umov elektronnoi komertsii (e-commerce). Aktualnist doslidzhennia zumovlena vysokym rivnem investytsiinykh ta reputatsiinykh vtrat vnaslidok provalu novykh produktiv, sprychynenoho ne lyshe klasychnymy rynkovymy chynnykamy, a y spetsyfichnymy tsyfrovymy ryzykamy (konversiini bariery, UX/UI, virusnyi nehatyv). V ramkakh doslidzhennia systematyzovano teoretychni pidkhody, dovedeno, shcho v e-commerce tovarna innovatsiia ye kompleksnoiu propozytsiieiu, a proval vyznachaietsia tekhnolohichnymy ta reputatsiinymy kryteriiamy. Obgruntovano systemu kliuchovykh pokaznykiv efektyvnosti (KPIs) dlia rannoi diahnostyky, vkliuchno z koefitsiientom dodavannia do koshyka (ATR), koefitsiientom pokynutoho koshyka (ACR) ta indeksom chystoi pidtrymky (NPS), yaki vystupaiut yak ranni poperedzhuvalni syhnaly. Na osnovi tsykh pokaznykiv rozrobleno rekomendatsii shchodo zastosuvannia systemy rannoho poperedzhennia (EWS) z tryrivnevym alhorytmom reahuvannia, shcho zabezpechuie perekhid vid postfaktumnoho analizu do operatyvnoho koryhuvannia tovarnoi stratehii. Nadano praktychni propozytsii shchodo antykryzovykh zakhodiv dlia minimizatsii ekonomichnykh ta reputatsiinykh vtrat. Praktychne znachennia roboty poliahaie u mozhlyvosti bezposerednoi intehratsii zaproponovanoi systemy diahnostyky ta EWS v analitychni platformy internet-mahazyniv.
Ekonomichna diahnostyka ryzykiv produktovoho provalu pry vprovadzhenni tovarnykh innovatsii v internet-mahazyni
Keywords: економічна діагностика; ekonomichna diahnostyka; товарна інновація; tovarna innovatsiia; продуктовий провал; produktovyi proval; електронна комерція (e-commerce); elektronna komertsiia (e-commerce); ризик менеджмент; ryzyk menedzhment; система KPI; systema KPI