Аспекты диагностики и профилактики туберкулеза крупного рогатого скота - Бусол, Володимир Олександрович; Busol, V.; Короленко, Ленід Семенович; Korolenko, L.; Бібен, Іван Андрійович; Biben, I.; Biben, I. A.; Biben, Ivan; Коваленко, Анатолій Михайлович; Kovalenko, A. (Дніпропетровський ДАУ, 2001)
Досліджуються існуючі високочутливі методи діагностики туберкульозу великої рогатої худоби, засновані на тестуванні суцільної крові, сироватки з використанням експрес-діагностикумів M. bovis і застосування ПЦР. Встановлено, що ці засоби дозволяють підвищити ефективність діагностичних заходів; вакцинопрофілактика тварин з допомогою БЦЖ ефективно захищає їх від туберкульозної інфекції. Запропоновані тести, що дозволяють віддиференціювати вакцинованих тварин від заражених збудником туберкульозу. Existing highly sensitive methods of diagnosing bovine tuberculosis, based on the testing of whole blood, serum using M. bovis express diagnostic kits and the use of PCR are studied. It is established that these means allow to increase efficiency of diagnostic measures; vaccine prophylaxis of animals with BCG effectively protects them from tuberculosis infection. Proposed tests that allow differentiation of vaccinated animals from infected tuberculosis pathogen.
Аспекти діагностики і профілактики туберкульозу великої рогатої худоби
Some aspects of diagnosis and prevention of tuberculosis in cattle
Keywords: туберкульоз; tuberculosis; діагностика і профілактика туберкульозу; diagnosis and prevention of tuberculosis; худоба; cattle; методи діагностики; diagnostic methods