Концепція екологічного маркетингу в маркетинговій стратегії сталого розвитку виробництва аграрних підприємств - Багорка, Марія Олександрівна; Bagorka, Mariya (Національний університет біоресурсів і природокористування України, 2019)
У статті обґрунтована необхідність введення екологічного маркетингу в практичну діяльність аграрних підприємств, розкриті концептуальні положення екологічного маркетингу в маркетинговій стратегії сталого розвитку виробництва аграрних підприємств, як системи регулювання виробництва та реалізації агропродовольчої продукції у формі еколого-економічного механізму маркетингового управління, який дозволить вирішити протиріччя між економічними інтересами агровиробників, збереженням довкілля та забезпеченням екологічно безпечних умов життя населення. Встановлено, що екологічний маркетинг відповідає умовам соціальної відповідальності агропромислового виробництва, розвитку господарського механізму управління на еколого-економічних засадах, а також є невід'ємною частиною екологічного та екосистемного менеджменту в агросфері. The article substantiates the necessity of introduction of ecological marketing into practical activity of agrarian enterprises, discloses the conceptual provisions of ecological marketing in the marketing strategy of sustainable development of agrarian enterprises, as a system of regulation of production and marketing of agro-food products in the form of an ecological and economic mechanism of marketing management, which will solve the contradictions between economic the interests of producers, preservation of the environment and the provision of environmentally sound minds life of the population. It has been established that the appearance of ecological marketing is the result of increasing the requirements of consumers to the quality and ecological purity of products. In our opinion, environmental marketing focuses not only on the purity of products, but also takes into account all stages of its life cycle, from prevention to pollution in its production and ending with their safe recycling after use. In addition, the concept of environmental marketing should be aimed at meeting the needs of consumers without compromising their health.
Concept of ecological marketing in marketing strategy for sustainable development of agricultural enterprises production
Keywords: екологічний маркетинг; ecological marketing; маркетингові стратегії; marketing strategies; аграрні підприємства; agrarian enterprises; еколого-економічний механізм; ecological-economic mechanism; екологічне управління; ecological management